You are here

Ћирилица на Интернету

У Србији се често губи из вида да тема ћирилице у дигиталним технологијама није само наш домаћи проблем, већ и проблем многих других народа који имају ћирилицу као национално писмо, а сличан проблем имају и народи и земље са осталим писмима која нису енглески алфабет.

Међутим, у Србији постоји и низ специфичних проблема, као наслеђе прошлости: кодни распореди, фонтови, транскрипција енглеских речи на српски... Многи од ових проблема могли су раније да буду превазиђени, да је држава показала више интересовања за проблем националног писма. Најочигледнији проблем са рачунарском употребом ћирилице у Србији је непостојање ћириличких рачунарских тастатура на тржишту.

Ћирилички интернет домени

ICANN је новембра 2009. започео убрзани процес успостављања интернационализованих домена највишег нивоа (IDN ccTLD) . Русија је 12. маја 2010. постала прва држава на свету која је регистровала домен и на ћирилици, са ознаком .РФ. Србија је друга земља која је 3. маја 2011. добила свој ћирилички домен .СРБ. Потом је Украјини додељен домен .УКР, после ње је Казахстан добио .КАЗ, а Монголија .МОН. И Македонија је 2014. добила свој ћирилички домен .МКД, а Бугарској је одобрен .БГ.

Сви национални ћирилички интернет домени део су породице домена са интернационализованим називима (Internationalized Domain Name – IDN), односно домена чији називи нису написани енглеским алфабетом. Први IDN ccTLD активирани су 5. маја 2010. за три домена која користе арапско писмо, а представљају Египат, Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате. Национални домени на кинеском писму, у неколико варијанти, активирани су 25. јуна 2010. У међувремену су за већи број арапских и далекоисточних земаља одобрени називи домена на националном писму или су ти процеси у току.

Постоје и ћирилички gTLD домени, као што су .САЙТ и .ОНЛАЙН, намењени руском, бугарском и сродним тржиштима, јер се сајтови на ћириличким доменима лакше проналазе при Гугл локалним претраживањима из земаља са ћириличким писмима. У исту групу домена спадају и домени .РУС, .ДЕТИ, .ОРГ, .МОСКВА и други.

Тренутно је највећи проблем .СРБ домена, као и осталих IDN домена у свету, техничка немогућност да се и са леве стране знака „@“ у адреси е-поште нађу слова која не припадају енглеском алфабету. Проблем је решив локално, али се чека имплементација глобалног решење за сва светска писма у најважније системе за писање и размену електронске поште.

КОРИСНЕ АДРЕСЕ: