You are here

Накнаде за регистрацију

Накнаде за регистрацију назива .RS и .СРБ домена за крајње кориснике самостално одређују овлашћени регистри!

Накнаде наведене у званичном Тарифнику накнада РНИДС-а нису накнаде за крајње кориснике тј. регистранте назива .RS и .СРБ домена, већ накнаде које РНИДС наплаћује овлашћеним регистрима за обављање послова регистрације .RS и .СРБ домена. То су, практично гледано, велепродајне цене, а накнаде које корисник плаћа приликом регистрације су малопродајне, што је уобичајено у сваком послу. РНИДС према свим овлашћеним регистрима има исте услове пословања.

Најјефтинији називи .IN.RS и ОД.СРБ домена, намењени за личне потребе појединаца, могу да се региструју по нижој цени од цена генеричких домена (.COM, .ORG, .NET…).

Накнаде за регистрацију .СРБ домена су посебно повољне, јер РНИДС има обавезу да помогне заступљеност ћирилице, као званичног националног писма, на Интернету.

Накнаде за регистрацију .RS домена су базиране на трошковним принципима и у складу су са ценама националних домена у околним земљама, а испод су европског просека цена за домене којима управљају регистри који имају до 500.000 домена, у које спада и РНИДС. Накнаде нису  повећаване годинама, без обзира на инфлацију, тако да су из године у годину .RS домени реално све јефтинији.