You are here

„Ауторско право тиче се свакога од нас“ – стручни скуп „Интернет дијалог“ одржан на Правном факултету у Београду

06. 06. 2019.

Стручни скуп „Интернет дијалог“ одржан је 5. јуна у Конференцијској сали Правног факултета у организацији Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) и Правног факултета Универзитета у Београду. Окупљени студенти права, адвокати, и други заинтересовани професионалци имали су прилике да слушају излагањe на тему ауторског права и његове заштите на интернету и да се информишу о раду Комисије за решавање спорова поводом регистрације назива националних интернет домена Србије у претходној години.


У поздравном говору декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић изразио је задовољство због дугогодишње сарадње Правног факултета и Фондације РНИДС и додао да Факултет теми интелектуалне својине посвећује изузетну пажњу. Горан Миланковић, члан Управног одбора РНИДС-a, напоменуо ја да Фондација сарађује дуже од деценије са Правним факултетом и закључио да се на скуповима посвећеним интелектуалној својини сваки пут нешто ново може научити.


У фокусу скупа било је излагање др Седрика Манаре, директора Гугла за ауторско право, са којим је разговарао проф. др Душан В. Поповић, редовни професор Правног факултета. Др Седрик Манара је излагање започео освртом на историјску позадину питања заштите ауторског права и објаснио да је данас регулација ове области изузетно захтевна, услед чињенице да корисници са сваког дела планете путем великог броја платформи приступају истом садржају, док је ауторско право предмет локалних закона. Кључни изазов са којим се регулатива интелектуалне својине суочава на интернету је вишеструкост – мноштво платформи на којима је доступна невероватна количина садржаја који практично свако са паметним телефоном може да постави. Зато је важно знати да се у дигитализованом свету ауторско право тиче баш свакога ко неки садржај пласира на интернету. Данас појединац са паметним телефоном није само онај који конзумира, већ је и онај који ствара садржај. До 99% креативног садржаја доступног на интернету не постављају професионалци, већ аматери. Док они производе океан садржаја, професионални фотографи, писци, видеографи... доприносе капима том океану. Тектонске промене на тржишту узроковала је универзална доступност садржаја, пре свега бесплатни садржаји под Creative Commons лиценцом. Последично, бројне индустрије (међу којима се истиче музичка индустрија) бележе пад прихода. Др Седрик Манара примећује да је све више аутора, и да је „пита“ заправо већа, само што сада више њих узима своје парче.


Посебно занимљив део излагања тицао се нове Директиве ЕУ о ауторском праву на дигиталном јединственом тржишту, усвојене у априлу 2019. године, коју су државе чланице дужне да имплементирају у националне прописе у року од две године. Због Споразума о стабилизацији и придруживању, ова Директива тиче се и законодавства Србије. Директива даје ново право медијским кућама у вези са коришћењем њихових публикација онлајн, што имплицира да ће Гугл морати да плати медијима за коришћење одломака у својим сервисима, какав је Google News. Др Седрик Манара коментарисао је ову одредбу у контексту Немачке, која је 2013. увела такав закон. Др Манара је објаснио да је пракса Гугла била да на свом сервису индексира само вести за које је постојало одобрење са сајтова чији кодови нису забрањивали индексирање. Но, нови закон је имплицирао тражење нове сагласности издавача садржаја, што је резултирало, услед чињенице да одговорни за садржај нису одговорили на Гуглове дописе, смањењем броја наслова за две петине. Констатовао је да закон, иако му је то био прокламовани циљ, није допринео диверзификацији медија на интернету, напротив. Искуство је показало да посебно испаштају мањи издавачи и медији јер им без присуства на Гуглу број посета сајтовима пада, што води и паду прихода од оглашавања.


У другом делу скупа било је речи о пракси Комисије за решавање спорова поводом регистрације назива националних интернет домена Србије у претходној години, о чему је говорила проф. др Сања Радовановић, ванредни професор Правног факултета Универзитета у Новом Саду. Она је навела да је прошле године пред Комисијом вођено пет спорова, а након тога објаснила услове за усвајање тужбе пред Комисијом. Доц. др Марко Јовановић, доцент Правног факултета Универзитета у Београду, говорио је о појединим спорним процесноправним питањима у поступку решавања доменских спорова са фокусом на учешће странаца у поступку решавања доменских спорова и на однос поступака пред Комисијом и пред судом. Разговор је водио проф. др Слободан М. Марковић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду.

Фото/видео: TwoTech.Solutions