You are here

Вишејезичност није тренд већ будућност Интернета

11. 12. 2018.

Србија је од понедељка, 10. децембра, стала раме уз раме са бројним земљама света када је тачно у 12 часова почела регистрација .RS домена на писмима чак 13 језика који се користе у нашој земљи. Од сада ће, приликом регистрације домена, бити могућа употреба 67 латиничких слова, па више неће бити потребно да се називи домена пишу „ошишаном латиницом".

Тим поводом је у Библиотеци града Београда, Фондација Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) организовала скуп на коме су посетиоци могли да чују све детаље о предностима IDN-а (Internationalized Domain Name – IDN), односно коришћења националних писама у називима домена, од најеминентнијих стучњака из Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Канцеларије за за информационе технологије и електронску управу, ICANN-a и РНИДС-a.

.RS IDN 10. 12. 2018.

Присутнима се испред РНИДС-а најпре обратио Владимир Манић, директор Фондације.

„Вишејезичност није тренд, то је будућност Интернета. Иако је Интернет рођен на енглеском језику, све је више и корисника са осталих говорних подручја. Зато данас почиње регистрација .RS IDN домена. Да бисмо то омогућили, подржаном скупу карактера додали смо 41 слово из писама 13 језика који се говоре у Србији.“, рекао је Манић.

Испред  Министарства трговине, туризма и телекомуникација обратила се Ирини Рељин, помоћница министра.

„Овај дан је значајан за нашу државу јер развијамо мултикултуралну средину, а што више култура имамо, више као држава вредимо“.

.RS IDN 10. 12. 2018.

Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу, нагласио је да је дигитализација један од приоритета Владе Републике Србије и премијерке Ане Брнабић.

„Реформа јавне управе је већ спроведена, а увођење IDN-а је један од важних делова овог процеса. Да је дигитализација нешто што је изузетно важно за Србију говори и чињеница да је нови сајт Владе Републике Србије, од недавно прилагођен и особама са различитим типовима хендикепа. Циљ је транспарентна и ефикасна управа по мери свих наших грађана“, рекао је Јовановић.

Представник Европе у Управном одбору међународне организације ICANN, Данко Јевтовић, присутима је представио рад ове организације која се, поред управљања глобалном адресном структуром Интернета, бави и координацијом свих организација које су укључене у његово функционисање.

„Наредних милијарду корисника који ће почети да користе Интернет углавном нису са енглеског говорног подручја. Управо због њих су потребни овакви нови адресни системи. У свету су први IDN домени регистровани још 2000. године, а данас све већи број земаља прати овај тренд“, истакао је Јевтовић.

Како се Интернет ширио и све више људи приступало глобалној мрежи, тако је расла и потреба за IDN-ом.

.RS IDN 10. 12. 2018.

„Технологија би требало да се усаврши до те мере да свако може да се изрази аутентично на свом писму, а не да се све културе сведу на 26 слова енглеског алфабета. IDN није намењен онима који не говоре наш језик, већ онима који говоре и желе да пишу онако како говоре“, рекао је Војислав Родић, председник Управног одбора РНИДС-а.

РНИДС је још 2012. године, пратећи светске трендове, омогућио регистрацију ћириличких назива у оквиру .СРБ домена, а сада ће у оквиру назива .RS домена омогућити употребу ширег скупа латиничких слова која се користе у Републици Србији, укључујући и писма националних мањина. Поред слова из српског, називи .RS домена ће моћи да садрже и слова из албанског, бошњачког, хрватског, чешког, немачког, мађарског, црногорског, румунског, ромског, словачког, словеначког и влашког језика.

Почетни период регистрације IDN назива у оквиру .RS домена, током ког ће право регистрације имати постојећи регистранти .RS домена, трајаће до 5. марта 2019. године. Након тог периода, регистрација ће бити слободна за све који желе да региструју IDN називе домена.

За више информација посетите: viševredi.rs

Погледајте снимак скупа: