You are here

Данко Јевтовић је нови члан Борда директора ICANN-а

17. 09. 2018.

Одбор за именовање ICANN-a (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), организације одговорне за управљање глобалном структуром Интернета, именовао је Данка Јевтовића за члана Борда директора. Овај двадесеточлани Управни одбор одговоран је за управљање ICANN-ом и, самим тим, за глобално управљање свим доменима на Интернету.

Danko Jevtović, ICANN

Данко Јевтовић је предузетничку каријеру започео 1987. као суоснивач компаније Југодата, једног од првих домаћих брендова PC рачунара, а онда и система SezamPro, који је израстао у једног од највећих Интернет провајдера у Србији. Јевтовић је био међу 17 суоснивача РНИДС-а 2006. године, члан УО РНИДС-а у више мандата од 2007. до 2009. и директор РНИДС-а од 2013. до 2017. Члан је Борда директора CENTR-а (Удружења европских националних регистара интернет домена највишег нивоа), а у Борд директора ICANN-а је изабран као представник Европе.

ICANNICANN је недобитна организација са седиштем у Калифорнији, која врши техничку координацију Интернета и управља системом идентификатора на Интернету, кључним за функционисање глобалне Мреже. Читав тај комплексан посао од краја 2016. године ICANN врши самостално, без надзора коју је раније обављала агенција Министарства трговине Сједињених Држава NTIA (The National Telecommunications and Information Administration – Национална управа за телекомуникације и информисање).

Борд директора ове организације састављен је према сложеним паритетима, како би били заступљени стручњаци из разних крајева света. Мандат сваког од директора је три године, а промене у саставу ће ступити на снагу задњег дана састанка ICANN-а у Барселони, крајем октобра. Уз Данка Јевтовића је у Борд изабрана и Tripti Sinha, која ће представљати Северну Америку, док је Rafael Lito Ibarra, који представља Латинску Америку, реизабран за још један трогодишњи мандат.

Избор Данка Јевтовића на ову престижну функцију је велико признање за њега лично, али и за целокупну српску интернет заједницу и Фондацију РНИДС, у чијем раду је активно учествовао од њеног оснивања.