You are here

Значај сопственог назива домена у е-трговини

04. 12. 2020.

„Електронска трговина – шанса коју не смети пропустити“ био је назив онлајн семинара који је 3. децембра организовао USAID Cooperation for Growth Project, у сарадњи са Привредном комором Београда, eCommerce Асоцијацијом Србије и Удружењем за електронске комуникације и информационо друштво ПКС-а. Семинар, намењен првенствено представницима микро предузећа којима је трговина посредством интернета шанса и за развој и за опстанак, окупио је истакнуте стручњаке из области електронске трговине, а један од предавача на семинару био је и Предраг Милићевић, руководилац Сектора маркетинга и комуникација Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС).

Милићевић је указао на то да је пандемија многе привреднике приморала на избор интернета као окружења за даље пословање и усмерила их ка решењима која су им се учинила најбржа и најједноставнија, што је друштвене мреже избацило у први план. Међутим, заснивање онлајн пословања само на друштвеним мрежама носи бројне замке, и е-трговац ризикује да остане без своје е-продавнице, а тиме и без купаца и целокупног пословања, ако му мрежа, из често нејасних разлога, ускрати гостопримство.

Закључио је да је за успешну трговину потребно поверење купца које је у онлајн свету још теже изградити, али и указао на факторе који трговцима могу помоћи. Поверењу доприноси доступност свих потребних података о продавцу (ПИБ, адреса, подаци о власнику), али и стална адреса на интернету, место на ком је продавницу увек могуће наћи, а то је сопствени назив домена.

Зато је истакао значај онлајн пословања на својој властитој интернет локацији и нагласио значај избора домена у зависности од тога на ком се тржишту послује. Осим тога, навео је и одређене предности .rs домена, као што су проверљивост података о фирми која је назив домена регистровала, и три опције закључавања назива домена, што значајно подиже безбедност е-продавнице која је на њему. Истакао је да у локалним претрагама Гугл фаворизује локалне, националне домене, и сајтове на њима поставља на мало боље позиције у својим резултатима претрага, па би за све привреднике усмерене на тржиште Србије логичан избор требало да буде национални (.rs или .срб) домен.

На семинару су учествовали и Видосава Џагић и Марјан Стојановић из Привредне коморе Србије, Зорана Милидраг и Милош Радуловић, eCommerce Асоцијација Србије, Драган Дулић, Едукратиа, и Биљана Милићевић и Иван Бељић из компаније DHL International.

Снимак семинара досупан је на линку: