You are here

Како до безбеднијег Интернета?

25. 10. 2018.

Током октобра се обележава „Европски месец сајбер безбедности“, а Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) већ шесту годину доприноси тој европској кампањи за подизање свести о безбедности на Интернету. Тим поводом, ове године РНИДС организује скуп под називом „Како до безбеднијег Интернета?“, 31. октобра, од 11.00 до 13.00, у Музеју науке и технике, Скендер-бегова 51, у Београду, а улаз је слободан за све заинтересоване.

На скупу ће домаћи интернет стручњаци говорити о тренутно највећим изазовима интернет безбедности у Србији и свету. Којим врстама напада су изложени наши уређаји повезани на Интернет и колико су чести? Да ли су антивирусни софтвери у стању да се изборе са актуелним претњама? Какви безбедносни изазови нас очекују у блиској будућности са експанзијом великог броја уређаја повезаних на глобалну мрежу (Internet of Things), IPv6 протоколом и иновацијама у области вештачке интелигенције? Да ли безбедносне надоградње DNS система (DNSSEC) могу да буду од помоћи? Како аутори веб-сајтова треба да осигурају странице које праве?

На ове теме, двадесетоминутна уводна излагања имаће:
•    Данијел Соколовић, експерт за безбедност у фирми АСТ, Ниш
•    Владимир Марић, директор фирме „Мрежни системи“, Београд
•    Жарко Кецић, руководилац Сектора ИКТ сервиса у РНИДС-у

Након уводних излагања, уследиће панел дискусија у трајању од 60 минута, коју ће модерирати Слободан Марковић, технички саветник за дигиталну управу у Програму Уједињених нација за развој (UNDP).

Скуп „Како до безбеднијег Интернета?“ је део редовних едукативних активности РНИДС-а, намењених члановима српске интернет заједнице. Као Фондација која управља Регистром националних интернет домена .RS и .СРБ, РНИДС брине о интернет инфраструктури од посебног значаја за Србију, а поузданост DNS система у Србији обезбеђује да национални интернет домени беспрекорно функционишу.

ПОГЛЕДАЈТЕ И: ECSM (European Cyber Security Month)