You are here

Конференција Интелектуална својина и интернет 2020 уживо на интернету

25. 08. 2020.

Конференција Интелектуална својина и интернет 2020 биће одржана 4. септембра са почетком у 10 часова. Конференцију по пети пут заједнички организују Правни факултет Универзитета у Београду и Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС). Услед пандемије коронавируса конференција ће бити одржана путем платформе Zoom, a заинтересовани ће моћи да je прате уживо путем следећег линка.

Конференцију ће отворити проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, Зоран Перовић, председник Управног одбора Фондације РНИДС и проф. др Душан В. Поповић, председник Организационог одбора конференције.

Посетиоци конференције имаће изузетно ретку прилику да слушају предавање судије Општег суда Европске уније, јер ће уводно излагање одржати Др Кристина Ковалик-Бањчик (Krystyna Kowalik-Bańczyk), судија Општег суда ЕУ са седиштем у Луксембургу. Она ће говорити на тему праксе институције у којој ради у вези са повредом жига на интернету.

Др Ковалик-Бањчик обавља наведену дужност од 2016. године. Пре него што је изабрана за судију, радила је као истраживач и професор на Технолошком универзитету у Гдањску и у Институту за правне студије Пољске академије наука. Образовала се у Гдањску, Тулузу и Брижу. Ауторка је бројних научних радова из права Европске уније, а специјализована је за право конкуренције и право интелектуалне својине.

Један од тематских фокуса конференције је однос ауторског права и савремених, интернетом омогућених технологија, а излагаће редовни професори Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Слободан М. Марковић и проф. др Душан В. Поповић, као и ванредни професор Правног факултета Универзитета у Новом Саду, проф. др Сања Радовановић.

Део конференције посвећен је праву и доменима, па ће бити речи о правном оквиру који се примењује на нове генеричке домене (new gTLDs), о аспектима међународног приватног права који се тичу решавања спорова поводом назива домена и блокирању садржаја на интернету из угла регистра домена. Говориће др Александар Крикинер, адвокат, партнер адвокатске фирме Лексинг и професор на Универзитету у Намиру, др Марко Јовановић, ванредни професор Правног факултета Универзитета у Београду и Дејан Ђукић, в.д. директора РНИДС-а.

Током конференције биће представљен зборник "Интелектуална својина и интернет (2020)" чији је издавач Правни факултет Универзитета у Београду, а финансијску подршку издању већ пет година уназад пружа РНИДС. Зборник садржи радове водећих српских истраживача у области права интелектуалне својине и права интернета, а аутори ће током трајања програма представити најзначајније налазе својих радова.

У овом, петом по реду зборнику аутори прилога анализирају исцрпљење ауторског права на дигиталним примерцима дела, одређене препреке за масовније коришћење Creative Commons лиценци у српском праву, нову Директиву ЕУ о ауторском праву на дигиталном јединственом тржишту, право на заборав и др.

Комплетну агенду конференције можете да преузмете овде.