You are here

Одржана девета конференција Групе мрежних оператора Србије (RSNOG)

10. 11. 2023.

Група мрежних оператора Србије (RSNOG) одржала је 9. новембра 2023. у Београду своју девету годишњу конференцију, уз учешће бројних домаћих и страних стручњака из домена мрежних комуникација, информационе инфраструктуре, мултимедијалних сервиса, сајбер безбедности, подршке пословним операцијама и других.

Фондација РНИДС је традиционално подржала овај догађај и била један од покровитеља конференције.

Након поздравне речи Жарка Кецића, руководиоца Сектора за ИКТ услуге у Фондацији РНИДС, покровитеља догађаја, скупу се обратио Аndronikos Kyriakou из компаније Whalebone. Он је присутнима пружио детаљан приказ развоја глобалних и европских иницијатива за побољшање безбедности DNS-а, који лежи у основи великог броја интернет сервиса које сви свакодневно користимо – од приступања веб-сајтовима, размени е-поште, до коришћења различитих мобилних апликација.

Да је управо тема безбедности у фокусу стручне заједнице потврдио је и Ненад Крајновић, технички директор Serbia Open eXchange - SОX, највеће платформе за размену интернет саобраћаја између српских оператора и глобалних пружалаца садржаја, одржавши презентацију о проблемима са усмеравањем интернет садржаја између домаћих оператора и са међународним интернет мрежама.

Душан Стојичевић и Драган Јеремић из Управног одбора РНИДС-а представили су идеју и покренули дискусију са присутнима о предностима, манама и изводивости покретања националног DNS ризолвера, који би требало да повећа отпорност домаћег интернета на прекиде условљене хакерским нападима. Johan ter Beest из RIPE NCC, организације која управља интернет адресама у региону Европе, Блиског истока и дела Азије, говорио је о новинама које ће ускоро бити представљене у Атлас платформи – глобалној мрежи сонди за мерење интернет саобраћаја и дијагностику проблема у интернет мрежама.

Гледање спортских и других догађаја уживо представља велики изазов за операторе, будући да они драматично повећавају мрежни саобраћај и врше оптерећење на њихове мреже. Како се носе са тим изазовима могли смо да чујемо од представника највећих домаћих стреаминг платформи – Телекома Србија, SBB-а и Орион телекома.

РСНОГ се ове године бави и темом тога како највећи домаћи оператори брину о животној средини, својим запосленима и широј заједници. Инжењери су добили прилику да детаљније чују о веома широком спектру тема којима се баве њихове колеге специјализоване за ESG теме (Еnviromental, Social, Governance) у Телекому Србија, Yеttel-у и А1 – од тога како оператори управљају емисијама CО2, ефикасније користе електричну енергију, рециклирају своју опрему и уређаје корисника, сарађују на ESG темама са добављачима, својим запосленима и широм заједницом. Након ове интересантне и корисне дискусије, представљене су детаљније две зелене иницијативе домаћих оператора – постављање соларних панела у мрежи базних станица оператора А1 и искуствима трогодишње примене “immersion cooling” механизма у Зелендата центру у Вршцу.

Скуп су на високом нивоу крају привели Vadim Volovik из Yаndex-а, причајући о аутоматизацији мреже ове глобалне клауд компаније, као и гост из Италије, Livio Morina, са темом PeeringDB - слободно доступне базе података о глобалним тачкама повезивања светских интернет оператора и пружалаца садржаја.

Главни утисак са конференције био је да ће у блиској будућности стручњаци из области интернет умрежавања имати доста посла како би одговорили изазовима које пред мреже оператора доносе трендови попут стримовања догађаја уживо, пораста броја повезаних уређаја (Internet of Things), све већег обима података који се преносе путем 5Г мрежа, те технологије попут вештачке интелигенције, виртуелне и проширене реалности. Зато са нестрпљењем ишчекујемо следећу, јубиларну 10. RSNOG конференцију наредне године.

Снимак конференције можете погледати на РНИДС-овом Јутјуб каналу.