You are here

Одржана конференција "Интелектуална својина и Интернет"

01. 06. 2016.

На Правном факултету Универзитета у Београду 30. 5. 2016. одржана је конференција „Интелектуална својина и Интернет“. Ову конференцију су, по други пут, организовали Правни факултет и Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС), уз подршку Интернет корпорације за додељене називе и бројеве (ICANN). Конференција је окупила око 90 учесника и водећих домаћих стручњака за право интелектуалне својине и област Интернета из Србије и Француске, као и представнике ICANN –а. Конференцију су свечано отворили декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић, председник Управног одбора РНИДС-а, Војислав Родић и председник Организационог и програмског одбора проф. др Душан Поповић.

Рад конференције био је подељен у три секције. Првом секцијом насловљеном „Управљање системом назива интернет домена“, председавала је проф. др Татјана Јевремовић Петровић, а у оквиру ње запажена излагања имали су представници ICANN-a, Андреа Бекали и Ајшегул Текче. Руководилац Сектора за опште и правне послове РНИДС-а, Дејан Ђукић и председник Комисије за решавање спорова поводом регистрације назива интернет домена проф. др Душан Поповић, такође су говорили у овој секцији конференције.

Другом секцијом, под називом „Називи интернет домена и жигом заштићене ознаке“ председавао је проф. др Слободан Марковић, а у њој су учествовали проф. др Синиша Варга - Универзитет у Крагујевцу, доц. др Ањес Робен - Универзитет у Монпељеу, доц. др Јелена Ћеранић - Универзитет у Бањалуци и Институт за упоредно право у Београду и доц. др Марко Јовановић - Универзитет у Београду. Последњом, трећом секцијом, насловљеном „Ауторско право и Интернет“, председавао је в.д. директора Завода за интелектуалну својину Републике Србије г. Владимир Марић. Своја излагања у оквиру треће секције имали су проф. др Душан Поповић - Универзитет у Београду, доц. др Сања Радовановић - Универзитет у Новом Саду, др Андреа Радоњанин, адвокат и г. Новак Вујичић, адвокат. На конференцији је такође представљен изборник радова „Интелектуална својина и Интернет (2016)“, (ур. Д. Поповић), у издању Центра за издаваштво Правног факултета Универзитета у Београду. 

Погледајте видео снимак Конференције: