You are here

Одржана онлајн конференција Интелектуална својина и интернет 2020

04. 09. 2020.

Пета по реду конференција „Интелектуална својина и интернет 2020“ одржана је 4. септембра. За разлику од претходних година, уместо у просторијама Правног факултета Универзитета у Београду, конференција је у потпуности реализована на интернету. На платформи Јутјуб сви заинтересовани имали су прилике да слушају излагања еминентних домаћих и иностраних стручњака о актуелним и важним темама на пољу интелектуалне својине. Конференцију су и ове године заједнички организовали Правни факултет Универзитета у Београду и Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“.

Након поздравних речи проф. др Зорана Мирковића, декана Правног факултета Универзитета у Београду, Ивана Минића, заменика председника Управног одбора Фондације РНИДС и проф. др Душана В. Поповића, председника Организационог одбора конференције, уследило је уводно излагање др Кристине Ковалик-Бањчик (Krystyna Kowalik-Bańczyk), судије Општег суда ЕУ са седиштем у Луксембургу. Ово је била изузетно ретка прилика да локална јавност слуша предавање представника ове институције на домаћој конференцији. Др Ковалик-Бањчик говорила је о пракси Општег суда ЕУ са повредом жига на интернету наводећи најзанимљивије и најрелевантније примере.

Уследила су излагања професора правних факултета у Београду и Новом Саду, па је проф. др Слободан М. Марковић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду, говорио о ауторском праву, тродејству субјекта заштите и интернету, док се излагање проф. др Сање Радовановић, ванредне професорке Правног факултета Универзитета у Новом Саду, тицало умножавања ауторског дела за приватне потребе и рачунарства „у облаку“. Проф. др Душан В. Поповић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду, разматрао је европски приступ исцрпљењу ауторског права на дигиталним примерцима дела.

Током конференције представљен је зборник "Интелектуална својина и интернет (2020)" чију је реализацију финансијски подржао РНИДС, а издавач је Правни факултет Универзитета у Београду. Четворо аутора чији су радови објављени у зборнику говорило је на конференцији на различите теме, па су окупљени имали прилике да слушају о праву интелектуалне својине и BIM технологији, праву на заборав са правног и рачунарског аспекта, препорукама за creative commons лиценце у ауторском праву Србије…

Део конференције био је посвећен доменима и интелектуалној својини, па је тако Дејан Ђукић, в. д. директора РНИДС-а, говорио о уклањању садржаја који крши право интелектуалне својине са интернета из угла регистра домена, а Александар Крикинер, белгијски адвокат и професор на Универзитету у Намиру, објаснио је правни оквир који се примењује на нове генеричке домене (new gTLDs). Проф. др Марко Јовановић, ванредни професор Правног факултета Универзитета у Београду, говорио је о аспектима међународног приватног права који се тичу решавања спорова поводом назива домена.

За све заинтересоване који нису били у прилици да испрате пренос конференције снимак је доступан на Јутјуб каналу РНИДС-а.