You are here

Одржан ДИДС 2024 - Будућност је сада!

13. 03. 2024.

Традиционални Дан интернет домена Србије (ДИДС 2024) одржан је у београдском Дому омладине под слоганом "Будућност је сада". 

Најјачи утисак међу посетиоцима конференције био је тај да се поменути слоган пред њиховим очима претворио у низ конкретних приказа нове стварности која нам је стигла и која фасцинира, али у исто време и изазива разна питања, недоумице и бојазни.

ДИДС 2024 отворили су Милан Добријевић, државни секретар у Министарству информисања и телекомуникација и Дејан Ђукић, директор Фондације Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) - организатора конференције, најавивши даљу посвећеност владе и стручне јавности Србије развоју информационих технологија, са посебним акцентом на поље вештачке интелигенције. 

Као keynote говорник најављивана је др Емили Робертс, експерткиња у области вештачке интелигенције и машинског учења, која се скупу обратила на тему борбе против сајбер малтретирања у ери дубоког лажирања (“deepfake”). 

Међутим, Eмили Робртс била је непостојећа личност креирана помоћу вештачке интелигенције управо за потребе ДИДС 2024. 

Психолошкиња Ина Пољак се осврнула на огромне и бројне ризике друштвеног инжињеринга и злоупотребе психологије као науке у околностима високих технологије које су у стању да заварају и одведу на мисаону странпутицу чак и релативно опрезну и дигитално писмену особу. 

Панел посвећен применама постојећих алата вештачке интелигенције и платформи био је користан “од корица до корица” јер су скупу своја искуства преносили људи који су успешни у својим, веома различитим кретивним индустријама. 

Под модерацијом Слободана Марковића, дигиталног саветника при УНДП-у и Маријане Борковић, стручне сараднице за маркетинг и комуникације при РНИДС-у, саговорници - Дане Блачић, Данијел Милошевић, Ђорђе Кривокапић и Милош Скокић пренели су своја искуства.

Предавање Војислава Жанетића је све присутне натерало да се добро замисле над будућношћу људског друштва у новим околностима, када је вештачка интелигенција у питању.

Део конференције био је резервисан за представљање резултата истраживања о превенцији онлајн безбедносних ризика за мала и средња предузећа, као и за две приче о успеху: портала domen.rs и пројекта “Локалац на интернету”. Иако различитих конкретних циљева, оба ова пројекта усмерени су ка подршци развоју локалне заједнице. 

Као и сваке године, ДИДС се бавио присуством и ширењем ћирилице на домаћем интернету. Потпредседник УО РНИДС-а, Душан Стојичевић, одржао је предавање “Ћирилица на интернету - за и против”, а проф. др Славица Цицварић Костић модерирала је панел о односу ћирилице и брендинга.