You are here

О изазовима заштите интелектуалне својине током пандемије

07. 10. 2020.

Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) и Међународна организација за заштиту жигова (INTA) и ове године организовали су скуп посвећен заштити интелектуалне својине. Онлајн округли сто одржан је 6. октобра, а околности пандемије коронавируса наметнуле су тематски фокус скупа – изазове заштите интелектуалне својине током пандемије 2020.

Поздравне речи упутио је адвокат Милан Милојевић, члан организације INTA, који је био и модератор скупа. Говорио је о активностима ове организације на глобалном нивоу, као и о активности њених чланова у Србији. Истакао је значај скупова овог типа, као и потребу за константном сарадњом свих заинтересованих страна у сузбијању продаје кривотворене робе и заштите интелектуалне својине генерално.

Током округлог стола о раду Завода за интелектуалну својину и прилагођавања његовог рада током пандемије говорио је директор завода Владимир Марић. Његово излагање тицало се и активности Координационог тела за заштиту интелектуалне својине у протеклом периоду. О проблемима у домену интелектуалне својине са којима се полиција сусрела у пракси током пандемије говорио је Александар Станојевић, представник Одсека за сузбијање криминала у области интелектуалне својине МУП-а. Игор Јанковић и Небојша Анђелковић, представници Управе царине, представили су активности Одељења за заштиту права интелектуалне својине у претходном периоду, као и активности Групе за „сајбер царину“. Небојша Девић из Тржишне инспекције је причао о изазовима са којима се инспекција сусреће приликом откривања починилаца.

Дејан Ђукић, в.д. директора РНИДС и руководилац Сектора општих и правних послова, говорио је о коришћењу назива домена којим се повређују права интелектуалне својине трећих лица. Образложио је да до повреде права трећих лица може доћи или пласирањем спорног садржаја путем одређеног назива домена или самим називом домена. Истакао је да регистар не може да реагује поводом назива домена (у смислу брисања или суспензије, као и измене података) без одлуке надлежног органа.