You are here

Поводом седмог рођендана .СРБ домена РНИДС поклања ћириличке фонтове

29. 01. 2019.

Ćirilica na poklon, Medija centar, 29. 01. 2019.

Обележавајући седму годишњицу ћириличког .СРБ домена Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) је у уторак, 29. јануара, у Медија центру одржала Конференцију за новинаре и заинтересоване учеснике под називом „Ћирилица на поклон".

За разлику од претходних окупљања, када су организоване дискусије експерата на различите теме у вези са ћирилицом и њеним коришћењем, ове године Фондација је одлучила да српској интернет заједници поклони квалитетне ћириличке фонтове, чему је конференција била посвећена. Током скупа најављена је и образложена израда будућег ћириличког писма, које ће садржати четири фонта, а поред тога било је и речи о досадашњим искуствима и могућностима за унапређење употребе ћирилице на Интернету.

Присутнима се најпре обратио лингвиста Владо Ђукановић.

„Озбиљно истраживање о томе да ли је ћирилица и у којој мери угрожена још није обављено, а посебан, такође неистражен домен, представља приватна употреба ћирилице, посебно у време када се не пише него куца. Техничких препрека за куцање ћирилице одавно нема. Потребно је да урадимо нешто конкретно како бисмо подржали ћирилицу јер истиче и друга деценија 21. века, а ми још увек немамо довољно добрих и лако доступних ћириличних фонтова. Тај основни скуп ћириличних фонтова мора бити прихватљив онима који ће те фонтове гледати и користити у наредним деценијама. Колико ће нам таквих фонтова бити потребно у будућности, тешко је рећи. Типографија је у свету велика и озбиљна ствар, о чему у прилог говори то да је пре петнаестак година за дневни лист Гардијан направљено 200 различитих фонтова. Нама је потребан један, а то је ове године уочила и решила да уради Фондација РНИДС. Неће то бити први ћирилични фонт, али на томе мора континуирано да се ради, јер нашу ћирилицу ћемо користити само ми и нико је на свету неће развијати за нас. РНИДС ће ове године бити дародавац који ће нашем народу подарити ове ћириличне фонтове.“

Ćirilica na poklon, Medija centar, 29. 01. 2019.

Зоран Станојевић, главни уредник портала РТС.СРБ говорио је о искуствима Јавног медијског сервиса Србије са употребом ћирилице. Навео је примере који показују како употреба ћирилице може олакшати посао запосленима у медијским кућама.

,,Прво писмо на порталу РТС-а била је ћирилица и никада нисмо имали проблема са овим писмом, осим у случајевима где морају да се помешају ћирилица и латиница у једном тексту, као на пример када мора да се наведе интернет адреса која је оригинално на латиници. Смањивање екрана је тренутни проблем са којим се срећемо. Екран мобилног телефона је мали, а око 2/3 корисника нашег сајта већ сада долази са оваквих уређаја па морамо да водимо рачуна о њима. Очекујемо да ће овај број расти још више па нам је важно да и тако смањени ћирилични фонтови буду читљиви. Како сада ствари стоје, интернет портал Јавног сервиса ће ћирилицу и у будуће држати као главно писмо“, констатовао је Зоран Станојевић.

„Последњих деценија све се мења. Од десктопова, преко лаптопова дошли смо до корисника који прво користе паметни телефон. Зато су јако важни екрански фонтови који морају да буду лако читљиви. Данашња цивилизација и начин коришћења Интернета у Србији довели су до тога да је потребно направити фонт који ће задовољити захтеве савременог друштва. Очекујемо да ћирилички фонтови постану конкурентни латиничким. РНИДС је, имајући на уму навике нових корисника, одлучио да домаћој интернет заједници да на поклон нове ћириличке фонтове чија је израда у току,“ закључио је Војислав Родић, председник УО РНИДС-а.

Оливера Стојадиновић, аутор будућих фонтова, редовни професор Факултета примењених уметности у Београду и један од оснивача удружења „Типометар", говорила је о писму које ће бити израђено.

“Удружење ‚Типометар‘ је већ годинама омогућавало посетиоцима нашег сајта да „скину“ ћириличне фонтове. Фамилије фонтова су се обично састојале од 3 или 4 фонта. Одлучили смо се за врсту писма Слаб сериф, које ће се састојати од четири фонта: стандардни, коси и две тежине. Биће доступно у форматима за Интернет и штампу, а проблем са резолуцијом на мобилним телефонима решавамо респонзивним дизајном. У последње време производе се варијабилни фонтови који се аутоматски прилагођавају уређају. Нови фонт ће садржати слова која подржавају .RS и .СРБ домени, односно писма свих наших националних мањина. Писма које је до сада поклањао „Типометар“ садржала су „БГ“ у називу, а ново писмо ће садржати „СРБ“, да би се разликовало од претходних. „СРБ“ фонтови ће имати 75% више кодних места, 25% више основних слова, 5 пута више комбинованих слова или позива и 4 пута више дијакритика”, закључила је Стојадиновић.