You are here

Подршка „Сајбер хероју“ – септембар у знаку такмичења у области сајбер безбедности

29. 08. 2022.

Изградња капацитета у области сајбер безбедности циљ је реализације програма „Сајбер херој“ који спроводи Мрежа за сајбер безбедност. Кроз ваннаставни рад са студентима и средњошколцима, тренинге и учешће на такмичењима млади стичу и практикују знања о сајбер безбедности. Од ове године Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) прикључила се пројекту као суорганизатор јер је препознала значај пројекта и едукације младих чија ће стечена знања и вештине значајно доприносити безбедности дигиталног окружења.

Национални тим на европском такмичењу у Бечу

Европско такмичење националних тимова у области сајбер безбедности (European Cyber Security Challenge) биће одржано од 13. до 16. септембра у Бечу, а Србију представља тим од десет младих стручњака. Догађај, чији је овогодишњи домаћин Аустрија, организује се по осми пут, а реализује се под покровитељством Агенције Европске уније за сајбер безбедност (ENISA), Европске комисије и организације Cyber Security Austria.

Наша репрезентација, тј. национални тим Србије имаће прилику да са вршњацима из других земаља размењује искуства и знања, али и да се такмичи у решавању задатака из области веб-сигурности, безбедности мобилних уређаја, крипто загонетки, реверзног инжењеринга и дигиталне форензике.

Погледајте видео представљање тима Србија.

Serbian Cybersecurity Challenge (SCC) 28. и 29. септембра

Финале националног такмичења Serbian Cybersecurity Challenge 2022 биће одржано 28. септембра, а победници представљени дан касније, 29. септембра. Учесници који су успешно прошли квалификациону фазу одмериће снаге на такмичењу у форми ”освајања заставе” (CTF – Capture the Flag), решавањем задатака из различитих области везаних за сајбер безбедност.

Ово је треће по реду национално такмичење на ком ће учествовати око 85 студената и средњошколаца. Претходна два такмичења SCC 2020 и SCC 2021 окупила су више од 180 студената са 12 високошколских установа.