You are here

РНИДС поклања Нео Гео РНИДС и још 50 фонтова српске ћирилице

26. 01. 2024.

Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) поводом обележавања дванаесте годишњице од почетка регистрације .срб домена поклонила је пето типографско писмо српске ћирилице посебно дизајнирано за екрански приказ – Нео Гео РНИДС. Поред новог писма које садржи чак 14 фонтова, овом приликом представљени су додатни фонтови за писма чију је израду РНИДС до сада омогућио, те је на располагању укупно 64 фонта пет типографских писама.

Ново типографско писмо и додатни фонтови представљени су током догађаја Ћирилица и технологија, на ком је говорила ауторка писма Нео гео РНИДС, професор емеритус Оливера Стојадиновић, која је истакла значај обимнијих фамилија фонтова за дизајнерске подухвате када је богат избор тежина фонтова важан за визуелни и уметнички израз. Аутори писама Орто РНИДС (које сада броји 16 фонтова) и Лингва РНИДС (чак 22 фонта), Ана Продановић и Петар Василић, говорили су о процесу израде нових тежина и додатним могућностима употребе. Аутори су истакли да је креирање опширних фамилија фонтова озбиљан подухват, те указали на значај РНИДС-овог геста да понуди пет писама за бесплатно преузимање креаторима садржаја за веб и штампу. Током догађа представљене су нове тежине и писма Ареал РНИДС, а свих пет писама плод су сарадње РНИДС-а и организације Типометар.

Нео Гео РНИДС је геометријско сан-серифно писмо карактеристично по томе што се ширина слова не мења са променом тежине. Ово писмо и још 50 фонтова других писама доступни су за бесплатно преузимање на веб-сајту РНИДС-а.

Но, фонтови нису једини ресурси стављени за располагање бесплатно и без рестриктивних лиценци за употребу овом приликом. Током догађаја представљени су резултати прве етапе пројекта COMtext, амбициозног подухвата који подразумева развој отворених ресурса и алата за аутоматску обраду текстова на српском језику са посебним фокусом на текстове из мање заступљених области какве су право и администрација, финансије, медицина итд. Гитхаб репозиторијум са ресурсима и алатима развијеним током прве фазе пројекта за правно-административни домен објављени су и доступни за коришћење.

О процесу и резултатима прве фазе пројекта говорио је др Вук Батановић, Иновациони центар ЕТФ-а. О томе како се већ примењују одређена решења заснована на вештачкој интелигенцији у правној пракси, али и дометима и захтевима које пред компаније које се баве развојем оваквих решења већ поставља привреда дискутовали су саговорници Слободана Марковића (UNDP): Ненад Васиљевић, адвокатска канцеларија Karanović & Partners, Јелена Пекез, Comtrade System Integration, др Тања Самарџић, Универзитет у Цириху.

Фондација РНИДС је, уз друге организације и ИТ компаније, подржала реализацију пројекта COMtext.

Регистрација домена .срб почела је 27. јануара 2012. године. До данас су готово све земље у којима се користи ћириличко писмо омогућиле регистрацију назива домена и на ћирилици, а .срб је други ћирилички национални интернет домен највишег нивоа (ccTLD) на свету.