You are here

РНИДС у Шапцу: одржана бесплатна едукација за мале бизнисе ,,На клик до купца!"

25. 10. 2018.

Edukacija "Na klik do kupca" - ŠabacФондација ,,Регистар националног интернет домена" (РНИДС) у сарадњи са локалним партнером Зораном Јовановићем, власником агенције „Като маркетинг и консалтинг“, организовала је у Шапцу једнодневни бесплатни скуп ,,На клик до купца!" 24. октобра 2018. Циљ скупа је била едукација привредника из Шапца и околине на тему коришћења Интернета у пословне сврхе.

Преко 70 присутних посетилаца имало је прилику да кроз примере из праксе и практичне савете сазнају више о томе шта дигитална трансформација представља за предузећа, о значају .RS домена за квалитетан пословни наступ на Интернету, о креирању сајтова и о чему све треба притом водити рачуна, као и о законској регулативи која се односи на пословање на Интеренту.

Ивана Ћирковић, консултант из области дигиталног маркетинга и PR-а и сертификовани тренер Digital Communication Network организације, говорила је о користима дигиталне трансформације за фирме и значају едукације свих њихових запослених. Она је навела примере добре праксе међународних и домаћих фирми.

Предраг Милићевић, руководилац Сектора маркетинга и комуникација у РНИДС-у, истакао је да, по истраживању које је рађено крајем 2017, чак 72% корисника Интернета у Србији има веће поверење у сајтове који су на .RS домену. Он је говорио и о важности регистрације домена фирме на правно, а не на физичко лице, као и о потецијалним проблемима који на овај начин могу да се избегну.

Драган Варагић, онлајн стратег и консултант из области пословне примене Интернета, говорио је о значају сајтова за пословање предузећа без обзира на његову величину. Са тим у вези, нагласио је да чак 95% свих компанија у свету нема потребе за скупим веб сајтовима и да би већину буџета намењеног за онлајн присуство требало усмерити на промоцију сајтова.

Жарко Птичек, члан Статутарне комисије РНИДС-а и консултант у области примене ИТ права, упознао је присутне са законима који се односе на интернет продају и пружање услуга путем Интернета, као и са обавезама и одговорностима трговаца на Интернету.

Присутне су поздравиле и Јелена Топаловић Петровић, помоћница градоначелника града Шапца, као и Јелена Подгорац Јовановић, директорка „Библиотеке шабачке“. Испред локалне интерент заједнице, на крају скупа, посетиоце је поздравио Зоран Јовановић, који је одржао краће предавање о бесплатним алатима које свако може да користи за унапређење свог присуства на Интернету. Ти алати омогућавају широк дијапазон активности, од бесплатног креирања сајтова, преко анализе кључних речи у претрагама на Интернету, до праћења аналитике сопственог сајта.

Овај догађај био је још један у низу које Фондација РНИДС организује широм Србије, у сарадњи са локалним партнерима.