You are here

Састанак представника РНИДС-а и Амбасаде САД у Србији

24. 08. 2015.

Представници Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) су 18. августа били гости економског одељења Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији. Са стране РНИДС-а, састанку су присуствовали Душан Стојичевић, председник Управног одбора, Данко Јевтовић, директор и Слободан Марковић, саветник за ИКТ политике и односе са интернет заједницом. Са стране Амбасаде, састанку су присуствовали Џереми Лонг (Jeremy Long), вршилац дужности шефа Економског одељења амбасаде, Зорица Михајловић, виша саветница у Комерцијалном одељењу и Дејан Гајић, сарадник у Економском одељењу. На састанку је било речи о темама од заједничког интереса у области телекомуникација, а посебно о сајбер безбедности, промоцији ИКТ-а и вишеактерског модела управљања Интернетом, чију су важност представници Амбасаде САД нарочито истакли.

Америчка Влада је посвећена моделу вишеактерског управљања критичним интернет ресурсима, што је показала још 1998. године, када је подржала идеју о формирању Интернет корпорације за додељене називе и бројеве (ICANN). Ова непрофитна организација, са седиштем у Калифорнији, управља глобалним DNS системом, а одлуке доноси у процесу који укључује дијалог између великог броја различитих актера широм света – од регистара националних и генеричких домена, интернет и хостинг провајдера, креатора дигиталних садржаја и е-трговаца, преко представника међународних организација и влада држава, до академских институција, организација цивилног друштва и крајњих корисника.

Иако ICANN од свог оснивања независно доноси правила о функционисању глобалног DNS система и технички их спроводи преко своје посебне организационе јединице (IANA), формални надзор над функцијама IANA обавља америчка Национална администрација за информације и телекомуникације (NTIA), у склопу споразума са ICANN-ом. Прошле године је NTIA најавила спремност да одустане од своје надзорне улоге и препусти је глобалној интернет заједници окупљеној око ICANN-а. Пренос надзора над обављањем функција IANA тренутно представља један од најзначајнијих глобалних догађаја у области управљања Интернетом, а његов завршетак очекује се током наредних годину дана.

Представници РНИДС-а су истакли да је РНИДС, као организација потекла из домаће интернет заједнице, установљен на сличним принципима вишеактерског управљања и да представља једини регистар националних интернет домена у региону који успешно спроводи такав модел. Представљене су регионалне и међународне активности РНИДС-а, попут иницирања регионалног Дијалога о управљању интернетом (South-East European Dialog on Internet Governance, SEEDIG), учешћа у управном одбору Европског удружења регистара националних интернет домена (CENTR) и учешћа у организацији глобалног Форума о управљању интернетом (IGF).

У разговору је истакнута подршка коју РНИДС пружа државним институцијама у формулисању и спровођењу ИКТ политика. С тим у вези, поменуте су активности РНИДС-а у вези са новим Законом о информационој безбедности, који је недавно стављен на јавну расправу.

Саговорницима из Амбасаде САД су представљене и РНИДС-ове едукативне активности у области сајбер безбедности, попут догађаја које РНИДС организује сваког октобра у оквиру Европског месеца сајбер безбедности и низа предавања из те области, која РНИДС током године организује у сарадњи са факултетима и студентским организацијама.

На састанку је договорено да РНИДС подржи организацију едукативних догађаја из области ИКТ које организује Амбасада САД, а договорена је и сарадња у области промоције вишеактерског модела управљања Интернетом и е-трговине.