You are here

Централни Universal Acceptance (UA) Day догађај биће одржан у Београду

31. 01. 2024.
UA Day 2024: Универзална прихватљивост – пут ка вишејезичном интернету

Фондацији „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) припала је част да буде локални домаћин централног, глобалног Дана Универзалне прихватљивости (UA Day 2024). Централни UA Day, организован под окриљем Интернет корпорације за додељене називе и бројеве (ICANN), у партнерству са РНИДС-ом и волонтерском Радном групом за Универзалну прихватљивост (UASG), биће одржан 28. марта у хотелу Crowne Plaza у Београду. Бројни догађаји у склопу обележавања Дана Универзалне прихватљивости биће организовани широм света од марта до краја маја.

Први UA Day одржан је 2023. године и имао је заиста глобалан карактер. Више од 50 догађаја организованих овим поводом окупило је 9.400 учесника из више од 40 земаља/региона. Настојећи да престигне успех иницијалног догађаја, UA Day 2024 окупиће локалне, регионалне и глобалне актере са циљем да се подстакне и убрза усвајање Универзалне прихватљивости. Поред централног, глобалног догађаја, биће организовано мноштво локалних и регионалних виртуелних, хибридних и догађаја уживо – информативних, медијских, као и техничких радионица и тренинга. Циљ ових догађаја је да се ступи у контакт са заједницама које окупљају и техничка лица и лингвисте, представницима ИТ компанија, као и представницима влада, универзитета и професионалаца из области система назива домена (DNS), да би се различити актери подстакли и инспирисали на усвајање Универзалне прихватљивости зарад вишејезичног и дигитално инклузивног интернета.

„Као регистар интернационализованих назива домена највишег нивоа (.срб и .rs), Универзалну прихватљивост посматрамо као пут ка укључивању, повезивању и иновирању. UA Day је историја која настаје пред нашим очима и заиста је привилегија бити домаћин глобалног Дана Универзалне прихватљивости”, каже Дејан Ђукић, директор РНИДС-а.

Темељац данашњег глобалног интернета – Универзална прихватљивост нуди бројне добробити не само појединачним корисницима интернета, већ и организацијама које им пружају услуге. Интернет тренутно користи 5,3 милијарде људи, а очекује се да ће интернет ускоро добити бар још милијарду корисника. Највећи број потенцијално нових корисника живи у земљама и подручјима на којима се не пише и не говори енглески језик. Усвајањем Универзалне прихватљивости, свим корисницима је дата прилика да доживе пуну социјалну и економску моћ интернета користећи назив домена или имејл адресу коју изаберу у складу са својим интересима, пословањем, културом, језиком и писмом.

Универзална прихватљивост је технички захтев којим се осигурава да сви валидни називи домена и имејл адресе, без обзира на писмо, језик и број карактера који их чине, буду једнако прихваћени од стране свих интернетом омогућених апликација, уређаја и система. Сматра се основним захтевом за даљу експанзију интернета. Од 2009. године, пејзаж назива домена се знатно променио, имајући у виду повећање броја домена највишег нивоа (TLD), броја карактера и писама која се користе за домене највишег нивоа (на пример .photography, .网址, .شبكة, .срб). Међутим, бројни софтвери и апликације и даље за проверу валидности назива домена и имејл адресе користе застарела правила.

„Глобално усвајање Универзалне прихватљивости је од пресудног значаја за достизање инклузивнијег интернета за следећу милијарду корисника који ће приступити мрежи”,каже Сали Костертон, в. д. председнице и директоркe ICANN-a. „UA Day је важна прилика да се мобилизује глобална интернет заједница и актери из техничке заједнице који могу помоћи да Универзална прихватљивост постане стварност”, истиче она.

О Дану Универзалне прихватљивости

Дан Универзалне прихватљивости – UA Day организују ICANN и иницијатива заједнице UASG. Чине га догађаји и сесије у чијем су тематском фокусу подизање свести, усвајање, тренинзи за техничку и академску заједницу које организују UASG, ICANN и глобални партнери и организације. Ови догађаји помажу заинтересованим странама да боље сагледају добробити Универзалне прихватљивости и начине за имплементацију исте у своје системе.

Комплетна агенда догађаја биће ускоро објављена на веб-адреси uaday.rs, UA Day страници на веб-сајту ICANN-а UASG UA Day страници. Догађаји који предстоје подразумевају техничке радионице које дивелоперима софтвера, пружаоцима имејл услуга и другима показују како да њихова решења постану универзално прихватљива.

Сазнајте више о Универзалној прихватљивости, посетите https://www.icann.org/ или https://uasg.tech/ или пратите хештег #Internet4All на платформама Икс, Фејсбук и Линкедин.

О ICANN-у

Мисија ICANN-а је да помогне да глобални интернет буде стабилан, безбедан и уједињен. Да бисте контактирали другу особу на интернету, потребно је да унесете адресу − име или број − у свој рачунар или други уређај. Та адреса мора бити јединствена како би рачунари знали где да пронађу једни друге. ICANN помаже у координацији и подржавању ових јединствених идентификатора широм света. ICANN је основан 1998. године као непрофитна корпорација која служи општем интересу са заједницом учесника из целог света.

О РНИДС-у

РНИДС је регистар националних домена највишег нивоа .rs и .срб, управља инфраструктуром од посебног значаја, старајући се да национални домени беспрекорно функционишу. Поред своје основне дужности, РНИДС настоји да артикулише потребе, циљеве и интересе локалне заједнице усмерене на развој дигиталног еко-система у Србији, симултано сарађујући и размењујући знања и праксе са другим регистрима и међународном организацијама. За више информација, посетите https://www.rnids.rs/.

О UASG

UASG је иницијатива којом управља заједница, основана је и функционише уз подршку ICANN-а од 2015. године. Чине је представници више од 120 компанија, влада и различитих заједница. UASG ради на подизању свести о значају Универзалне прихватљивости широм света, пружа бесплатне ресурсе организацијама које им помажу да постану спремне за Универзалну прихватљивост и мери напредак у усвајању Универзалне прихватљивости. За више информација, посетите https://uasg.tech/.