You are here

Четрдесета годишњица EARN-a обележена у Атини

22. 04. 2024.

Протеклог викенда Европска академска и истраживачка мрежа (EARN) обележила је своју 40-у годишњицу. Сусрет у Атини 20. и 21. априла одиграо се као паралелни део програма конференције RIPE SEE 12, a окупио је EARN заједницу са циљем размене идеја, поукa, сећања о искуствима развоја интернета у Европи. Мирјана Тасић, саветница у Фондацији „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС), учествовала је у програму и поделила 10 лекција – изазова и сећања, о сарадњи са EARN-ом и развојем интернета у Србији.

Сарадњу са EARN Мирјана је започела 1987. године, баш на конференцији у Грчкој. У наредних пет година, до увођења санкција тадашњој СР Југославији, успостављено је прво југословенско EARN чвориште (са ознаком „YUBGSS21”), а СФРЈ је постала прва земља Источне Европе која је повезана на Европску академску и истраживачку мрежу. До јуна 1991. на главно чвориште било је повезано 28 научно-истраживачких институција из Србије са преко 700 корисника. У периоду од 1989. до 1992. године Мирјана је представљала је Југославију у техничком комитету EARN-а.

Током остатка свог излагања Мирјана се подсетила како је изгледао труд да се у санкцијама захваћеној Југославији одржи резмена имејлова, показала је како је текла комуникација са Џоном Постелом да би тадашња Југославија добила управљање над .yu доменом, који је потом Мирјана администрирала петнаест година до окончања транзиције на .rs.

Објаснила је како је осниван РНИДС, како је изгледао процес сазивања суоснивача, формирања фондације, како је текла процедура „пензионисања“ .yu домена и прелазак на .rs, како је развијан и организован регистар захваљујући ком национални домени данас беспрекорно функционишу.

Своје излагање Мирјана је завршила указавши на то шта је РНИДС данас и како функционише, указала на стабилност услуге, поузданост, најбоље праксе и процедуре у складу са којима послује, и чињеницу да је реч о организацију која има изузетну репутацију како у региону, тако и у међународној заједницу која окупља доменску индустрију.

EARN је основан 1984. године и креирао је прву рачунарску комуникациону мрежу у Европи и поставио важне темеље за развој европског умрежавања.