You are here

Ћирилица на поклон

20. 01. 2019.

Ćirilica na poklon - godišnjica .СРБ domena

Седма годишњица ћириличког .СРБ домена биће обележена скупом „Ћирилица на поклон“, који организује Фондација "Регистар националног интернет домена Србије" (РНИДС). Конференција за медије и све заинтересоване ће се одржати 29. јануара, од 11.00 до 12.30, а место одржавања је Медија центар, Теразије 3/II, у Београду.

За разлику од претходних скупова када су организовани разговори на различите теме везане за ћирилицу и њено коришћење, овај пут је Фондација одлучила да српској интернет заједници поклони квалитетан ћирилички фонт, што ће најавити и образложити на овом скупу.

Присутнима ће се обратити лингвиста Владо Ђукановић, главни уредник портала РТС.СРБ Зоран Станојевић, председник УО РНИДС-а Војислав Родић и аутор будућег фонта, Оливера Стојадиновић, редовни професор Факултета примењених уметности у Београду и један од оснивача удружења „Типометар“. Они ће изложити какви су нам ћирилички фонтови потребни и зашто, и како недостатак фонтова утиче на (не)коришћење ћирилице, каква су корисничка искуства људи који уређују медијске интернет портале, као и одлике планираног фонта, од изгледа до функционалности, и онлајн и офлајн.