You are here

Ћирилица на поклон – представљен Ареал РНИДС

28. 01. 2020.

Ареал РНИДС, ново ћириличко писмо које се састоји од четири фонта, а чију је израду омогућила Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) у сарадњи са удружењем Типометар, представљено је данас у „Азбуци“, у оквиру здања Дома Вукове задужбине. Ауторка фонтова је професорка Факултета примењених уметности Оливера Стојадиновић, а фонтове је могуће бесплатно преузети са сајта РНИДС-а.

У уводном обраћању, Предраг Милићевић, руководилац Сектора маркетинга и комуникација РНИДС-а, нагласио је да је ово писмо погодно за употребу и у штампи и на вебу, иако је рађено превасходно имајући у виду употребу на интернету.

Оливера Стојадиновић, ауторка фонтова, саопштила је да је Ареал РНИДС креиран као слабсерифно писмо са четири фонта, јер се слабсерифна и сансерифна писма најчешће користе на интернету. Писмо је могуће преузети у усправном и курзивном облику, у две тежине. Приликом креирања фонтова ауторка је дала предности њиховој употреби на интернету, иако се у пракси фонтови превасходну креирају за употребу у штампи, па прилагођавају. Током израде фонта континуирано је тестиран дигитални приказ, због чега се писмо изузетно добро приказује и чита на малим екранима, какви су екрани паметних телефона путем којих најчешће приступамо интернет садржајима. Ауторка је нагласила да је писмо погодно за све дигиталне садржаје, за употребу у софтверима за креирање и уређивање текста, укључујући и професионалне софтвере за текст и графику.

Доценткиња Факултета примењених уметности на предмету Писмо, Ана Продановић, објаснила је да свако писмо има више стилова, тежина за истицање и курзивну варијанту, као што имају писма у Ворду, софтверу који доминантно користимо за креирање текста. Проблем при употреби ћирилице у Ворду је што се за поједина слова користе облици руске ћирилице, чак и кад фонтови имају српска ћириличка слова, јер та слова најчешће подржавају само професионалне апликације за текст и графику. Истакла је да је недостатак курзивних фонтова у ћирилици изузетно изражен, укључујући и бесплатне Гуглове фонтове који имају пристојне усправне облике. Ареал РНИДС располаже курзивним фонтом који решава ове проблеме.

Оливера Батајић Сретеновић, доценткиња ФПУ на предмету Графика књиге, објаснила је колико је важна доступност адекватних фонтова јер је често пресудна за избор писма публикације или веб сајта. Поменула је да у Србији постоји изузетно велики број издавачких кућа и да постоји објективна потреба за квалитетним ћириличким фонтовима, која ће посебно доћи до изражаја приликом дигитализације уџбеника. Дефицит српских ћириличких фонтова се осећа и у дигиталној употреби и у штампи, и тешко је наћи фонтове који су квалитетни у обе примене. На пример, Гуглови ћирилички фонтови су, поред тога што најчешће уместо курзива користе „искошене нормале“, намењени превасходно употреби на интернету. Ареал РНИДС одговара на оба изазова, јер се подједнако добро може користити и за дигиталне и за штампане материјале.

Ово је прво ћириличко писмо превасходно намењено употреби на интернету чију је израду омогућила Фондација РНИДС, а у плану је да се поводом обележавања рођендана .СРБ домена настави пракса поклањања квалитетних ћириличких фонтова.

Ћирилички интернет домен .СРБ је наш други национални домен и, после руског .РФ, то је други интернет домен на свету који је могуће регистровати на ћириличком писму, а његова регистрација је почела 27. јануара 2012.

Фото: TwoTech.Solutions