You are here

Ћирилица у дигиталном свету: представљамо фонтове Орто РНИДС

14. 01. 2021.

Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) 27. јануара обележава девет година од почетка регистрације .срб домена и корисницима интернета поклања још једно ћириличко писмо – Орто РНИДС, израђено у сарадњи са организацијом Типометар.

Ново писмо представљамо током онлајн скупа „Ћирилица у дигиталном свету“, заказаног за 27. јануар са почетком у 11 часова. Током скупа др Светлана Слијепчевић Бјеливук, научна сарадница на Институту за српски језик САНУ, одржаће предавање у ком разматра колико је интернет изменио српски језик, како се наша комуникација на матерњем језику и писму изменила под утицајем онлајн средстава комуникације и може ли се и колико бранити језичка баштина од таквих утицаја. Каква је улога ћирилице у пословању, имајући у виду ослоњеност модерног пословања на интернет, разматраће тројица панелиста. Како и колико робне марке, привреда и институције тржишно комуницирају на ћирилици, колико је коришћена у дизајну, шта су изазови, а шта предности употребе ћирилице, објасниће Игор Адамовић, креативни директор, Control Creative. Колики је изазов креирати и одржавати сајтове на ћирилици и са ћириличким линковима, и имплементирати транслитераторе у различите CMS-ове, као и шта прописују међународни стандарди које произвођачи софтвера и велике онлајн платформе (не)поштују, испричаће Владимир Марић, директор програмерске фирме Мрежни системи. Шта све (не)знамо о програмирању на ћирилици и програмском језику Ћ++ појасниће нам Петар Словић из компаније Quantox Technology. Како је настао и како ради Ћирилизатор, проширење за веб-прегледаче које омогућава пресловљавање садржаја веб-сајтова са латинице на ћирилицу, објасниће његов аутор Јован Турањанин. Програм води и панел модерира Зоран Станојевић, уредник интернет портала РТС-а.

Орто РНИДС је друго по реду писмо српске ћирилице направљено превасходно за употребу на интернету и путем дигиталних канала комуникације које РНИДС, поводом обележавања годишњице .срб домена, поклања. За разлику од Ареал РНИДС-а, представљеног у јануару 2020. године, слабсерифног типографског писма, Орто РНИДС је сансерифно типографско писмо хуманистичког типа. Карактеристике новог писма представиће Ана Продановић, доценткиња на Факултету промењених уметности и ауторка фонтова.  

Скуп уживо можете пратити на РНИДС-овом Јутјуб каналу или Фејсбук страници. Нови фонтови Орто РНИДС биће доступни за преузимање са РНИДС-овог сајта 27. јануара по завршетку скупа.