You are here

15.500 безбеднијих домена: интервју са Дијаном Тодоровић, директорком компаније Loopia

28. 10. 2022.

Залагањем једног овлашћеног регистра Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) број DNSSEC (DNS Security Extension) потписаних .rs i .срб назива домена премашио је 15.500. За неколико дана, удео потписаних домена порастао је с 0,2% на 14,5%, чиме је далеко премашен просек на европском нивоу.

DNSSEC је технологија која обезбеђује механизме за заштиту од измене DNS одговора и преусмеравања корисника на интернет локације које могу бити опасне за њих у смислу крађе личних података, бројева кредитних картица, поверљивих пословних података или пак ширења лажних информација и вести које наводно долазе од „провереног“ извора коме корисник верује. DNSSEC омогућава проверу аутентичности извора од кога је DNS одговор добијен, као и интегритет добијеног одговора. То практично значи да сви они који користе DNS сервере који имају активирану валидацију DNSSEC записа могу бити сигурни да DNS одговор за DNSSEC потписане називе домена није мењан на путу од сервера до корисника. Употребу ове технологије регистрантима националних домена РНИДС је омогућио 2020. године.

Дијана Тодоровић је директорка компаније Loopia, РНИДС-овог овлашћеног регистра који се постарао да њихови клијенти, регистранти назива домена .rs/.срб који користе Loopia name сервере, добију ову врсту заштите за своје домене. Са Дијаном смо разговарали о томе како је текао процес потписивања, али и о значају безбедности и заштите онлајн ресурса.

Шта је мотивисало компанију Loopia да DNSSEC потпише све .rs/.срб називе домена који користе ваше name сервере?

Loopia се увек труди да својим корисницима пружи максимално поуздану и безбедну услугу. DNSSEC је један сегмент који повећава безбедност домена и корисничких сајтова. Веома нам је драго што смо тај сервис омогућили нашим корисницима.

Кажу да DNSSEC није најједноставније применити. Какво је било ваше искуство, да ли вам је и колики изазов то представљало?

Ми већ имамо искуства са DNSSEC-ом јер су наше колеге у Шведској пре много година међу првима имплементирале DNSSEC за домене .se. Примена за .rs била је само модификација постојећег система.

Какве су реакције ваших клијената, регистраната домена .rs /.срб?

Реакције оних који су упознати са тиме шта је DNSSEC веома су позитивне. Они други, који нису знали о чему се ради, најпре су били уплашени, а затим веома захвални на иницијативи.

Да ли клијенти довољно разумеју значај оваквих безбедносних мера? Како им скренути пажњу?

Веома је мало оних који разумеју значај оваквих мера, и који уопште знају да је таква заштита могућа. Управо зато смо свим нашим клијентима пружили овакву заштиту без питања да ли је желе или не. Наравно, остављена је могућност да је искључе, али сам сигурна да то нико неће урадити.

Бринемо ли довољно о безбедности пословања у дигиталном окружењу? На шта треба посебно да обраћају пажњу клијенти односно предузећа, а на шта фирме које тим предузећима пружају различите услуге које се тичу интернета?

По правилу се о безбедности размишља тек када дође до сигурносних пропуста и проблема. Обично су то хакован сајт, фишинг мејлови, проблеми са променом регистранта домена. Оно што ми саветујемо нашим корисницима јесте да им сајтови буду ажурирани на последње верзије софтвера које користе, да воде рачуна и не кликћу на линкове у сумњивим порукама које им стижу. Веома је важно да свака фирма или лице домен региструје на своје име, како не би дошло до злоупотребе и проблема са посредницима који то чине за њих. Наравно, сваки домен треба да има DNSSEC.