You are here

44. ICANN Meeting

05. 07. 2012.

У Прагу је од 24. до 29. јуна одржана конференција 44. ICANN Meeting, на којој је учествовала и делегација Канцеларије РНИДС-а. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) - Интернет корпорација за додељене називе и бројеве је водећа међународна институција управљања Интернетом и одговоран је за руковођење глобалном структуром Интернета, која се састоји од IP адреса, назива домена (gTLD и ccTLD) и главних DNS сервера.

Општа оцена је да је претходно руководство ICANN-а изузетно лоше радило, а од новоизабраног директора Фади Шеаде (Fadi Chehadé) се очекује да ће у ICANN-у вратити професионализам, транспарентност у раду и заштиту општег интереса. Успех је постигнут у општим правилима за регистрацију gТLD, али је цео процес нових gТLD, практично по свим питањима, оцењен негативно.

На Техничком дану (ccNSO Tech day) колеге из Украјине говориле су о успешној имплементацијиDNSSEC-a у оквиру.ua ccTLD зоне. Dr Richard Lamb, DNSSEC програм менаџер у ICANN-у, представио је занимљиво техничко решење које може бити употребљено као замена за веома скупеHSM уређаје за креирање и чување DNSSEC кључева. Такође, било је презентација неколикоDNSсервера, у оквиру препорука за коришћење различитих сервера у примарнојDNS зони.

Фебруара 2011. подељен је последњи сет IPv4/8 адреса, стога даљи развој Интернета зависи од што брже имплементације IPv6 у свим регионима. Џеф Хјустон из АPNIC-а је одржао веома инспиративну презентацију о блиској будућности Интернета, односно крају IPv4 и потреби за тренутни прелазак на IPv6, пре свега због пораста броја мобилних интернет уређаја.

Неколико предавања и радионица било је посвећено пракси у имплементацији IDN - интернационализованих назива домена (као што је наш .СРБ), међу којима се посебно издваја презентација Кореје, која до сад има 220.000 регистрованих домена.

Internet Society(Интернет друштво) је указало на проблем са WCIT (World Conference on International Telecommunications) - Светском конференцијом на којој постоји претња да државе чланице преузму контролу над Интернетом, доделе управљање телекомуникационим оператерима и фрагментују Интернет (www.internetsociety.org/wcit).

Представници РНИДС-а одржали су и низ билатералних састанака. Са званичницима аустријског регистра NicAT разговарано је о софтверу за регистрацију домена, функционалним карактеристикама и могућности добијања приступа демо апликацији. VeriSign је представио своје могућности у области DNS сервиса, сигурности DNS-a и DNS саобраћаја и услугама anycast сервиса, а изразили су и интересовање за Јавни конкурс за набавку Секундарног DNS сервиса РНИДС-а. Са аустралијским регистром ARI Registry Services договорено је да РНИДС-у омогући приступ за тестирање апликације за регистрацију домена и функционалности система. Разговарано је и са представницима компанија Afilias, NetNod, DNS Community и DomiNic.

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА:
http://prague44.icann.org