You are here

DNSSEC заштићени .RS и .СРБ домени

15. 05. 2020.

Ако је неко злонамеран у прилици да пресретне комуникацију са DNS сервером, или на други начин измени DNS одговор, он може да преусмери кориснике на потпуно другу интернет локацију. Крађе личних података, бројева банковних рачуна и кредитних картица, или поверљивих пословних података су честе и могу бити веома непријатне, како за кориснике, тако и за оне чији је интернет сервис злоупотребљен.

Од недавно је РНИДС омогућио да сви називи домена у оквиру .rs и .срб доменских простора могу бити заштићени од погрешних DNS одговора. DNSSEC омогућава проверу аутентичности извора од кога је DNS одговор добијен, као и интегритет добијеног одговора. То практично значи да сви они који користе DNS сервере који имају активирану валидацију DNSSEC записа могу бити сигурни да DNS одговор за DNSSEC потписане називе домена није мењан на путу од сервера до корисника.

Од када су измене на систему за регистрацију назива домена почеле да се примењују, неколико десетина назива .rs домена је заштићено DNSSEC потписима. Заједнички циљ нам је да имамо што безбедније интернет окружење, а то подразумева и безбедност назива домена и DNS система. Из тог разлога .rs и .срб називи домена, које и највише користимо у Србији, требало би да буду заштићени неком од опција за закључавање назива домена, као и DNSSEC потписима. Као и сви други послови везани за називе домена, и прослеђивање DNSSEC записа РНИДС-у се обавља посредством овлашћеног регистра код кога је назив домена регистрован. Нешто више о овом сервису, и томе како да проверите да ли DNS сервери које користите имају активирану валидацију DNSSEC-a, можете прочитати у тексту "DNSSEC".