You are here

.RS домен - дванаест година достојан поверења

10. 03. 2020.

Већ дванаест година национални .RS домен, чија је регистрација почела 10. марта 2008, први је избор највећег броја корисника интернета у Србији. Националним доменима .RS и .СРБ, као и интернет инфраструктуром захваљујући којој национални домени беспрекорно функционишу, управља Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС).

У недавно спроведеном истраживању тржишта, предузећа која су регистровала називе .RS домена оценила су наш национални домен као достојан поверења и безбедан. Називе националних домена могуће је заштити на чак три начина, а на располагању је и DNSSEC – безбедносна екстензија која захваљујући „дигиталном потпису“ обезбеђује  аутентичност размене DNS података, чиме се спречава преусмеравање корисника интернета на малициозне веб сајтове. Две од три врсте заштите назива домена, као и DNSSEC заштиту, РНИДС не наплаћује.

По већ поменутом истраживању, велики број предузећа сматра интернет важним алатом за развој пословања. Дан интернет домена Србије (ДИДС) је конференција којом се обележава почетак регистрације .RS домена и на овогодишњем ДИДС-у, једанаестом по реду, власници предузећа ће говорити о својим пословним искуствима и коришћењем интернета у пословне сврхе. Наравно, сви су присутни на .RS домену.

Током година Фондација РНИДС је, у складу са најбољом европском и светском праксом увела правила која су испратила све светске промене, међу којима је вероватно најпознатија GDPR (Општа уредба о заштити података о личности), увела је арбитражни поступак за решавање доменских спорова, имплементирала нови софтвер за регистрацију назива домена, омогућила  више начина заштите података и забележила континуиран раст броја регистрованих назива домена, који је последњих година међу највећима у Европи.