You are here

Корисно за .СРБ домен

РНИДС жели да вам помогне да ћирилицу лакше користите у свакодневном раду на рачунарима, тако да се овде налазе потребни фонтови, алати, апликације и практични савети.

Ћирилички фонтови

Захваљујући Удружењу „Типометар” можете бесплатно да преузмете девет изузетних фамилија ћириличких фонтова: Адамант БГ, Адамант Санс БГ, Lovely BG, Ниоки БГ, Неопланта БГ, Платан БГ, Ресавска БГ, Ресавска БГ Санс и Инфлу БГ.

ПРЕУЗМИТЕ:

www.tipometar.org/aktuelno/akcija!/InfluBG/Index.html

Конвертери кодних распореда

Алате за конвертовање кодног распореда, из ћирилице у латиницу и обратно у MS Office програмима, можете бесплатно да преузмете са Microsoft-овог сајта, као и са сајта “Albero Art”.

ПРЕУЗМИТЕ:

IDN eнкодер

Ако желите да погледате како ћирилички домен изгледа кад се из Unicode IDN формата, који препознају интернет прегледачи (нпр. Internet Explorer), промени у ACE (ASCII Compatible Encoding) формат, који препознају DNS сервери (такозвани ПУНИКОД), можете посетити нашу страницу посвећену IDN eнкодеру.

Тестирање .СРБ домена

РНИДС је у периоду јул-новембар 2011. ангажовао две независне екипе за тестирање различитих аспеката коришћења .СРБ домена у свакодневној употреби, као што су:

  • Употреба .СРБ домена на постојећим интернет презентацијама
  • Подешавање веб платформи за рад са .СРБ доменима
  • Подешавање DNS сервера
  • Приступ .СРБ презентацијама из различитих интернет прегледача и са различитих рачунарских платформи
  • Приступ .СРБ презентацијама са мобилних уређаја
  • Подешавање и употреба адреса е-поште на различитим серверским платформама и клијентским платформама

За неке од уочених проблема у примени .СРБ домена, то јест IDN-a, већ су покренути процеси њиховог превазилажења на глобалном нивоу.

ПРЕУЗМИТЕ: