You are here

Ћирилички интернет домени

ICANN је новембра 2009. започео убрзани процес успостављања интернационализованих домена највишег нивоа (IDN ccTLD) . Русија је 12. маја 2010. постала прва држава на свету која је регистровала домен и на ћирилици, са ознаком .РФ. Србија је друга земља која је 3. маја 2011. добила свој ћирилички домен .СРБ. Потом је Украјини додељен домен .УКР, после ње је Казахстан добио .КАЗ, а Монголија .МОН. И Македонија је 2014. добила свој ћирилички домен .МКД, а Бугарској је одобрен .БГ.

Од 5. марта 2019. у оквиру .СРБ домена је омогућена регистрација назива са проширеним сетом ћириличких слова из писама бугарског, македонског, руског, русинског, украјинског и црногорског језика.

Сви национални ћирилички интернет домени део су породице домена са интернационализованим називима (Internationalized Domain Name – IDN), односно домена чији називи нису написани енглеским алфабетом. Први IDN ccTLD активирани су 5. маја 2010. за три домена која користе арапско писмо, а представљају Египат, Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате. Национални домени на кинеском писму, у неколико варијанти, активирани су 25. јуна 2010. У међувремену су за већи број арапских и далекоисточних земаља одобрени називи домена на националном писму или су ти процеси у току.

Постоје и ћирилички gTLD домени, као што су .САЙТ и .ОНЛАЙН, намењени руском, бугарском и сродним тржиштима, јер се сајтови на ћириличким доменима лакше проналазе при Гугл локалним претраживањима из земаља са ћириличким писмима. У исту групу домена спадају и домени .РУС, .ДЕТИ, .ОРГ, .МОСКВА и други.

Тренутно је највећи проблем .СРБ домена, као и осталих IDN домена у свету, техничка немогућност да се и са леве стране знака „@“ у адреси е-поште нађу слова која не припадају енглеском алфабету. Проблем је решив локално, али се чека имплементација глобалног решење за сва светска писма у најважније системе за писање и размену електронске поште.

КОРИСНЕ АДРЕСЕ:

Тестирање .СРБ домена

РНИДС је у периоду јул-новембар 2011. ангажовао две независне екипе за тестирање различитих аспеката коришћења .СРБ домена у свакодневној употреби, као што су:

  • Употреба .СРБ домена на постојећим интернет презентацијама
  • Подешавање веб платформи за рад са .СРБ доменима
  • Подешавање DNS сервера
  • Приступ .СРБ презентацијама из различитих интернет прегледача и са различитих рачунарских платформи
  • Приступ .СРБ презентацијама са мобилних уређаја
  • Подешавање и употреба адреса е-поште на различитим серверским платформама и клијентским платформама

За неке од уочених проблема у примени .СРБ домена, то јест IDN-a, већ су покренути процеси њиховог превазилажења на глобалном нивоу.

ПРЕУЗМИТЕ: