You are here

Korisno za .СРБ domen

RNIDS želi da vam pomogne da ćirilicu lakše koristite u svakodnevnom radu na računarima, tako da se ovde nalaze potrebni fontovi, alati, aplikacije i praktični saveti.

Ćirilički fontovi

Zahvaljujući Udruženju „Tipometar” možete besplatno da preuzmete devet izuzetnih familija ćiriličkih fontova: Adamant БГ, Adamant Sans БГ, Lovely BG, Nioki БГ, Neoplanta БГ, Platan БГ, Resavska БГ, Resavska БГ Sans i Influ БГ.

PREUZMITE:

www.tipometar.org/aktuelno/akcija!/InfluBG/Index.html

Konverteri kodnih rasporeda

Alate za konvertovanje kodnog rasporeda, iz ćirilice u latinicu i obratno u MS Office programima, možete besplatno da preuzmete sa Microsoft-ovog sajta, kao i sa sajta “Albero Art”.

PREUZMITE:

IDN enkoder

Ako želite da pogledate kako ćirilički domen izgleda kad se iz Unicode IDN formata, koji prepoznaju internet pregledači (npr. Internet Explorer), promeni u ACE (ASCII Compatible Encoding) format, koji prepoznaju DNS serveri (takozvani PUNIKOD), možete posetiti našu stranicu posvećenu IDN enkoderu.

Testiranje .СРБ domena

RNIDS je u periodu jul-novembar 2011. angažovao dve nezavisne ekipe za testiranje različitih aspekata korišćenja .СРБ domena u svakodnevnoj upotrebi, kao što su:

  • Upotreba .СРБ domena na postojećim internet prezentacijama
  • Podešavanje veb platformi za rad sa .СРБ domenima
  • Podešavanje DNS servera
  • Pristup .СРБ prezentacijama iz različitih internet pregledača i sa različitih računarskih platformi
  • Pristup .СРБ prezentacijama sa mobilnih uređaja
  • Podešavanje i upotreba adresa e-pošte na različitim serverskim platformama i klijentskim platformama

Za neke od uočenih problema u primeni .СРБ domena, to jest IDN-a, već su pokrenuti procesi njihovog prevazilaženja na globalnom nivou.

PREUZMITE: