You are here

Besplatna radionica: Primena IPv6 u kablovskim i mobilnim mrežama

20. 11. 2017.

U sredu, 22. novembra, od 14.00 do 17.45, RNIDS, u saradnji sa ISOC-om, organizuje besplatnu radionicu na temu „Primena IPv6 u kablovskim i mobilnim mrežama“, na kojoj su predavači Jordi Palet Martínez iz Španije i Jan Žorž iz Slovenije. Radionica će biti održana u prostorijama Udruženja "Milutin Milanković", Pop-Lukina 1b, Beograd.
 
U prvom delu radionice biće reči o osnovama IPv6 i tranzicije sa IPv4, sa aspekata operatora mreža, pružalaca internet usluga, akademskih i državnih institucija. Drugi deo radionice biće na nešto naprednijem tehničkom nivo i posvećen je uvođenju IPv6 i IPv6-only mreža (uključujući IPv4-as-a-service za korisnike). Biće prodiskutovano 12 standardnih koraka u procesu uvođenja IPv6, kao i različiti scenariji omogućavanja korišćenja IPv4 onim korisnima kojima je i dalje potreban.
 
Nije neophodno, ali je poželjno da učesnici ponesu svoje prenosne računare. U sali će biti obezbeđen bežični Internet i priključci za struju. Radni jezik radionice je engleski.
 
Broj mesta za učešće ograničen je na 35, te molimo sve zainteresovane da najkasnije do utorka, 21. novembra u 15.00, popune sledeći prijavni formular: https://goo.gl/forms/rCoWrZ8fru75LhHz1

Zbog ograničenog broja mesta i kratkog vremenskog roka, prednost pri selekciji imaće operatori mreža, pružaoci internet usluga, akademske i državne institucije kojima je ova radionica namenjena. Prijavljene koji su obezbedili mesto na radionici obavestićemo o tome u utorak, 21. novembra do 17.00.

Agenda radionice

14.00 Registracija učesnika
14.30 Osnove IPv6 i tranzicije sa IPv4
15.30 Pauza za osveženje i posluženje
16.00 – 17.45 Uvođenje IPv6 i IPv6-only mreža
 

Biografije predavača

Jordi Palet Martínez 
labs.ripe.net/Members/jordipaletm

Poslednjih 17 godina radi kao CEO/CTO "IPv6 kompanije", a najveći deo svoje karijere posvetio je istraživanju i razvoju, standardizaciji, obukama i konsultacijama u oblasti IPv6. Radio je sa korisnicima IPv6 u 110 zemalja, autor je nekoliko RFC-ova i knjiga vezanih za IPv6, a doprineo je kreiranju programa obuke za IPv6 u regionalnim internet registrima širom sveta.
 
Jan Žorž
internetsociety.org/author/zorz

Aktivan u oblasti umrežavanja od 1992. Jedan od pokretača  SiOL-a, jednog od najvećih internet provajdera u Sloveniji. Poslednjih sedam godina radi kao IT konsultant specijalizovan za IPv6. Aktivan je u Internet društvu i IETF-u. Osnivač je neprofitnog Instituta "Go6", koji pruža stručnu podršku i promoviše prelazak na IPv6 u Sloveniji i širom sveta. Autor je dokumenta RIPE-501 "Zahtevi za IPv6 podršku u IKT opremi" (nedavno zamenjen dokumentom RIPE-554, čiji je takođe koautor), koji koriste operatori i državne institucije širom sveta pri sprovođenju javnih nabavki.