You are here

Bezbednost i sprečavanje zloupotreba na internetu – ključne teme sastanka CENTR Jamboree

07. 06. 2022.

Posle dve godine, zajednica evropskih registara u okviru organizacije CENTR (Udruženje evropskih nacionalnih registara domena najvišeg nivoa) imala je prilike da se fizički okupi na jednom mestu u Pragu. Ovogodišnji Džambori (Jamboree) trajao je od 31. maja do 2. juna, a završen je okupljanjem za ovlašćene registre evropskih nacionalnih domena najvišeg nivoa. Događaju je prisustvovao Dejan Đukić, direktor Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS).

Gotovo dve godine pandemija je diktirala uslove života i rada, a brojne izazove donela je i domenskoj industriji. U domenskom svetu ona je bacila svetlo na značaj određenih tema, aktivnosti i procesa, pa se tokom proteklog skupa o tome najviše razgovaralo.

Reči je bilo o zloupotrebama naziva domena, razvoju politika i alata registara koji pokušavaju da doprinesu rešenju ovog problema, kao i načinima koje registri razmatraju za merenje broja takvih domena. Razgovaralo se o sve značajnijem pitanju – utvrđivanju identiteta – verifikaciji/validaciji registranata, kao i mogućnostima za saradnju evropskih registara domena na razmeni podataka o lažnim ili netačnim informacijama o registrantima. Važne teme bile su i NIS direktiva, doneta sa ciljem da se poveća sajber bezbednost u Evropskoj uniji, kao i način na koji ova direktiva utiče na rad nacionalnih registara u EU.