You are here

Četvrta RSNOG konferencija: Najnoviji trendovi u vezi sa IT tehnologijama, umrežavanjem i bezbednosti na Internetu

23. 11. 2018.

RSNOG 2018

Četvrta RSNOG konferencija održana je 22. novembra, u ,Hotelu „M", u Beogradu, uz podršku RNIDS-a, SOX-a, RIPE NCC-a i kompanije CISCO. Ove godine je zabeležena poseta rekordanog broja domaćih i stranih stručnjaka koji se bave informacionim tehnologijama, umrežavanjem i internet bezbednošću, kako iz privatnog tako i iz državnog sektora. Posetioci i oni koji su konferenciju pratili uživo putem video linka imali su priliku da čuju koji su najnoviji trendovi u ovim oblastima.

Bilo je reči o alatima koje RIPE NCC nudi mrežnim administratorima, o novinama u vezi sa RIPE Atlasom, kao i o vidljivosti i analizi sadržaja u IP mrežama. Istaknut je značaj uvođenja promena i povećanja značaja klauda kada je bezbednost na Internetu u pitanju, važnost IPv6 protokola i NAT64Check Version 2 alata, DNSSEC-a i digitalnog potpisivanja .RS i .СРБ domena, kao i DNS anycast platforme Quad9.

Bilo je reči i o automatizaciji konfigurisanja mreže, o novinama u našoj zemlji kada je sajber bezbednost u pitanju, kao i o tome gde se nalazi naša država kada je u pitanju upotreba MANRS alata u sprečavanju neovlašćenog rerutiranja korisnika.

Na kraju programa održan je nagradni kviz iz oblasti poznavanja mrežne bezbednosti.

Interesovanje za konferenciju bilo je veće nego ranijih godina, a u skladu sa tim nastavljen je i pozitivan trend interesovanja za e-listu RSNOG zajednice. Ovi podaci se mogu smatrati dobrim pokazateljem da su konferencije i okupljanja ovog tipa izuzetno važna za srpsku zajednicu mrežnih administratora i drugih članova tehničke internet zajednice u Srbiji.