You are here

EuroDIG 2021 iz studija u Beogradu, Trstu i Brižu

24. 06. 2021.

Najveća evropska konferencija posvećena razvoju politika upravljanja internetom, EuroDIG 2021, održaće se od 28. (preddogađaj) do 30. juna, a jedan od virtuelnih domaćina je Beograd. Zbog pandemije, organizator je i ove godine odabrao onlajn format, a publika će biti u prilici da prati program koji će se paralelno odvijati iz tri studija –  u Beogradu, Trstu i Brižu.

Podršku realizaciji programa iz studija u Beogradu pružila je Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) u saradnji sa Diplo fondacijom.

Prilikom otvaranja konferencije 29. juna iz beogradskog studija obratiće se Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, a tokom tri dana konferencije koja se ove godine odvija pod sloganom „U digitalnu dekadu Evrope“ (Into Europe’s Digital Decade) razmatraće se aktuelne i važne teme za razvoj interneta i digitalnih komunikacija. Program je fokusiran oko osam tematskih celina koje uključuju razvoj ekosistema upravljanja internetom, inovacije i ekonomska pitanja, medije i sadržaj na internetu, pitanja bezbednosti i kriminala u digitalnom okruženju, tehnička i operativna pitanja, pristup internetu i digitalnu pismenost, a razmatraće se i pitanje ljudskih prava u svetu upućenom na internet. Kompletan program konferencije dostupan je na linku.

Beograd je i pre deset godina bio domaćin ovoj konferenciji koja se iz godine u godinu „seli“ u neku od prestonica Evrope, a tada je RNIDS takođe podržao njenu realizaciju. Organizator konferencije je European Dialogue on Internet Governance (EuroDIG) – otvorena multistekjholder platforma za razmenu mišljenja i ideja o upravljanju internetom, čiji je cilj da podstakne dijalog u okviru internet zajednice u pogledu javnih internet politika.

Registracije za prisustvo konferenciji su u toku.