You are here

Internet Governance Forum 2021: Ujedinjeni internet

15. 12. 2021.

Poljski grad Katovice u periodu od 6. do 10. decembra bio je tačka okupljanja eksperata iz celog sveta u čijem je fokusu rada i interesovanja internet. Internet Governance Forum 2021, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, održao je svoj 16. godišnji sastanak koji je okupio 10.371 posetioca i učesnika iz 175 zemalja sveta. Čak 318 sesija događaja koji je odvijao po sloganom Ujedinjeni internet (Internet United) publika je pratila na licu mesta ili onlajn, što ovo okupljanje čini možda i najmasovnijim hibridnim događajem u industriji od početka pandemije koronavirusa.

Događaju je prisustvovao Dejan Đukić, direktor Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), koji je ocenio da je značaj diskutovanih tema privlačio ljude određenim sesijama, nezavisno od toga da li ih je publika pratila sa lica mesta ili putem interneta. A sesija koje su izazvale veliko interesovanje bilo je pregršt imajući u vidu da se razgovaralo o izuzetno aktuelnim temama koje se tiču internet i digitalnih politika – od sajber bezbednosti i digitalnih prava, Univerzalne prihvatljivosti (sesije o ćiriličkim domenima), do izazova i prednosti koje donose moderne tehnologije kakva je veštačka inteligencija (AI), istakao je Đukić.

Događaj je koncipiran oko šest osnovih tematskih celina. Učesnici su razgovarali o ekonomskoj i socijalnoj inkluziji i ljudskim pravima, univerzalnom pristupu i suštinskoj povezanosti, inkluzivnom upravljanju internet ekosistemom i digitalnim pravima. Reči je bilo o novim regulativama koje se tiču strukture tržišta, sadržaja, podataka i zaštite prava potrošača, ekološkoj održivosti i klimatskim promenama, ali i o pitanjima poverenja, sigurnosti i stabilnosti internetom umreženog sveta.

Internet Governance Forum (IGF) je globalna multistejkholder platforma koja okuplja zainteresovane strane oko diskusije o javnim politikama koje se tiču interneta.