You are here

Iz ugla lokalnog domaćina: RIPE 85 u Beogradu

31. 10. 2022.

Od 24. do 28. oktobra, posle sedam godina konferencija RIPE održana je u jugoistočnoj Evropi, a izabrani grad bio je Beograd. Fondaciji „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i kompaniji SOX (Serbian Open Exchange) pripala je čast i odgovornost da budu domaćini skupa i pruže svu potrebnu pomoć da bi konferencija protekla u najboljem redu.

Više od 500 stručnjaka koji se bave različitim oblastima vezanim za internet registrovalo se da uživo prisustvuje događaju, a više od 1.000 ljudi pratilo je program onlajn.

„Izuzetno nam je drago što smo imali priliku da budemo lokalni partner događaju koji je izuzetno značajan u našoj industriji i organizaciji čiji smo dugogodišnji član. Pored razmene znanja i iskustava, verujem da su posetioci koji su stigli sa različitih krajeva sveta mogli da upoznaju i naš grad u kom je najveći broj njih boravio prvi put,“ rekao je Dejan Đukić, direktor Fondacije RNIDS.

Na svečanom otvaranju dobrodošlicu zajednici poželeli su Mirjam Kühne, predsedavajuća RIPE Community, kao i Žarko Kecić, rukovodilac IKT sektora RNIDS-a i Nenad Krajnović, tehnički direktor i suosnivač SOX-a, koji su okupljenima poželeli ne samo da uživaju u predstojećim predavanjima i diskusijama, već i u sadržaju koji srpska prestonica može ponuditi.

Prvog dana događaja teme u fokusu bile su inicijativa MANRS (Mutually Agreed Norms for Routing Security), čiji je cilj da pruži odgovore na najčešće pretnje u rutiranju, kao i internet revolucija u Srbiji tokom 90-ih, tema o kojoj je održao predavanje i moderirao panel diskusiju Slobodan Marković iz UNDP-a. Drugog dana sledile su zanimljive analize i predavanja o IXP-jevima (Internet Exchange Points) kao i IPv6 adresama i njihovoj primeni tokom protekle decenije. Treći dan je bio „dan radnih grupa“ pa su se sastale radne grupe posvećene rutiranju, adresnim politikama, softveru otvorenog koda, IPv6 adresama, povezivanju, a dan je zaključen sa diskusijama u radnoj grupi posvećenoj RIPE NCC servisima. I narednog dana usledile su diskusije radnih grupa – posvećenih borbi protiv zloupotreba, DNS-u, IoT-u, bazi podataka kojom RIPE NCC upravlja. Na sastanku grupe posvećene saradnji bilo je reči o regulaciji telekomunikacionih usluga, bezbednosti rutiranja, splinternetu i fragmentaciji kao predmetu za kreiranje politika. Tokom plenarnog zasedanja napravljen je osvrt na dostignuća RIPE NCC tokom prethodne dve godine, a dan je završen sesijom o negovanju različitosti u tehničkim profesijama i organizacijama. Poslednjeg dana skupa, pre svečanog zatvaranja, održan je niz predavanja, a događaj je zatvorila Mirjam Kühne, koja je istakla izuzetnu raznolikost kada je reč o zemljama iz kojih su došli posetioci i izražen međunarodni karakter skupa.

Detaljan izveštaj sa svih sesija, prezentacije, snimci i transkripti dostupni su na stranici RIPE 85.

Domaćini su organizovali za posetioce skupa grupne posete Muzeju Nikole Tesle, a odziv je bio više nego dobar imajući u vidu da su svi termini tokom dva popodneva predviđena za posetu bili popunjeni.

Na osnovu utisaka i posetilaca i organizatora konferencije RIPE 85, lako je doći do zaključka da Beograd, kao i organizacije koje posluju u Beogradu i Srbiji, daju i davaće veliki doprinos tehničkoj i naučnoj zajednici koju okuplja i zaokuplja tema sadašnjosti i budućnosti interneta.