You are here

O uticaju regulative na registre tokom TLDCON 2020

07. 09. 2020.

Trinaesta po redu konferencija namenjena registrima nacionalnih domena najvišeg nivoa i registarima zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, Srednje i Istočne Evrope – TLDCON 2020, održava se uživo na internetu 7. i  8. septembra. Prvog dana konferencije tokom sesije posvećene zakonskoj regulativi i njenom uticaju na rad registara domena najvišeg nivoa, govorio je Dejan Đukić, v.d. direktora RNIDS-a.

Đukić je govorio o zakonskim promenama koje su uticale na poslove registracije .rs i .срб domena i iziskivale prilagođavanja i implementaciju, kao što je bio slučaj sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i GDPR-om. Drugi važan zakon o čijoj je primeni govorio, a koji je s pravnog aspekta gledano uticao na rad registra, je Zakon o informacionoj bezbednosti. Obrazložio je značaj ovog zakona usled činjenice da je RNIDS prepoznat kao operator IKT sistema od posebnog značaja.

Na panelu su učestvovali predstavnik ruske državne administracije, predstavnici internet udruženja i registara, a nakon kratkih uvodnih izlaganja usledila je interesantna diskusija o tome kako na različite aktere utiče zakonodavstvo, kolika treba da bude uloga države, da li je potrebno više ili manje regulative, i koje su preporuke – željeni načini da se države postave prema različitim stejkholderima. Panel je moderirao Leonid Todorov, APTLD.

Konferenciju organizuje ruski registar domena – The Coordination Center for TLD RU/РФ, a cilj konferencije je da uključi u dijalog registre nacionalnih domena i registrare o pitanjima koja se tiču interneta.

 

Foto: snimak ekrana TLDCON 2020