You are here

Proglašeni pobednici takmičenja Serbian Cybersecurity Challenge 2022

30. 09. 2022.

Finale nacionalnog takmičenja Serbian Cybersecurity Challenge 2022 održano je 28. septembra, a dan kasnije pobednici su predstavljeni na događaju upriličenom u hotelu Metropol Palas u Beogradu. Na ovom, trećem po redu nacionalnom takmičenju, učestvovalo je 85 studenata i srednjoškolaca koji su se nadmetali u formi „osvajanja zastave“ (CTF – Capture the Flag), rešavanjem zadataka iz različitih oblasti vezanih za sajber bezbednost.

Pobedu na takmičenju odneo je tim Recover all flags koji čine studenti i srednjoškolci sa Računarskog fakulteta i iz Računarske gimanzije, a na drugom mestu našla se ekipa Konstantin koju čine studenti Elektronskog fakulteta u Nišu, jedan student Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici i jedan učenik Gimnazije u Raškoj. Trećeplasirani je bio tim ETF3 sastavljen od studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i učenika Matematičke gimnazije.

Na događaju su održane dve panel diskusije, mali sajam zapošljavanja, a predstavnik tima koji je učestvovao na Evropskom takmičenju iz oblasti sajber bezbednosti govorio je o svojim iskustvima sa takmičenja. Tokom panela „Značaj edukacije u oblasti sajber bezbednosti za privatni sektor“ govorio je rukovodilac IKT sektora RNIDS-a, Žarko Kecić, koji je naglasio da je saradnja sa srodnim organizacijama, kakva je Mreža za sajber bezbednost, kao i nadležnim organima, preduslov za uspešnu zaštitu informacionih sistema, servisa i korisnika od različitih vidova zloupotrebe i zlonamernih aktivnosti.

„Jedan od ciljeva RNIDS-a jeste aktivno delovanje na povećanju informacione bezbednosti u Srbiji, što se u potpunosti poklapa sa ciljevima Mreže za sajber bezbednost. RNIDS nastoji da doprinese bezbednijem okruženju za sve korisnike interneta u Srbiji i stoga redovno organizuje edukativne kampanje i stručne sastanke radi širenja znanja o tehničkim, pravnim i pitanjima zaštite na internetu vezano za DNS infrastrukturu, zloupotrebu i zaštitu naziva domena, kao i druga pitanja koja su deo ekspertize RNIDS-a. Osim toga, RNIDS ima posebnu ulogu u borbi protiv zloupotrebe naziva domena u .rs i .срб domenskim prostorima radi zaštite korisnika interneta u Srbiji“, rekao je Kecić.

Izgradnja kapaciteta u oblasti sajber bezbednosti cilj je realizacije programa „Sajber heroj“ koji sprovodi Mreža za sajber bezbednost, a kom se ove godine kao suorganizator pridružila Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS).  Kroz vannastavni rad sa studentima i srednjoškolcima, treninge i učešće na takmičenjima mladi stiču i praktikuju znanja o sajber bezbednosti. Ove godine projekat je obuhvatio organizaciju nacionalnog takmičenja, ali i selekciju nacionalnog tima koji je predstavljao Srbiju na Evropskom takmičenju u oblasti sajber bezbednosti (European Cyber Security Challenge) održanom od 13. do 16. septembra u Beču.

Foto: TwoTech.Solutions/Mreža za sajber bezbednost