You are here

RNIDS domaćin kolegama iz CENTR-a i DNS-OARC-a

24. 10. 2022.

Proteklog vikenda, 22. i 23. oktobra, Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) bila je domaćin važnog skupa za DNS stručnjake, okupljanja radne grupe CENTR Technical i zajednice koju okuplja organizacija DNS-OARC. RNIDS je dugogodišnji član obe organizacije, a ovo je prvi put da smo imali prilike da u isto vreme ugostimo kolege iz obe organizacije koje su se odlučile da održe i zajednički sastanak. Događaj je organizovan hibridno, pa su i članovi organizacija koji nisu bili u prilici da doputuju u Beograd okupljanje pratili onlajn.

Pozdravni govor domaćina održao je Žarko Kecić, rukovodilac IKT sektora RNIDS-a, koji je sa kolegama predstavio način na koji RNIDS-ov sistem radi s tehničkog aspekta i kako posluje Fondacija RNIDS. Kecić je govorio i o razvoju zajedničkih projekata sa kolegama iz regiona, ali i o tome na kakve izazove registri domena, uključujući i RNIDS, nailaze u radu.

Prvi deo događaja organizovan je samo za evropske registre domena najvišeg nivoa, pa su kolege ih tehničkih odeljenja razmenile iskustva u radu i govorile o novostima u svojim registrima.

Prvog dana skupa posle podne počela je zajednička sesija sa članovima DNS-OARC-a, a pozdravni govor uputio je Kit Mičel, direktor organizacije DNS-OARC. Do nedelje popodne, kada je okupljanje završeno, govorilo se o DNS-u sa različitih aspekata – od pogleda na bezbednost DNS-a s aspekta root servera, te razmatranja obezbeđivanja DNS higijene do rizika o kojima je potrebno voditi računa prilikom implementacije DNSSEC-a. Takođe je bilo reči i o rekurzivnim rezolverima samo za IPv6 adrese i sl. Drugom, zajedničkom delu događaja, pored RNIDS-a, domaćin je bio i SOX (Serbian Open Exchange).

CENTR je udruženje registara nacionalnih internet domena najvišeg nivoa iz Evrope, ali i nekoliko vanevropskih zemalja (Kanada, Novi Zeland, Japan, Australija...). Sedište je u Briselu, a uloga posredovanje u razmeni iskustava i saradnji nacionalnih registara. RNIDS je punopravni član organizacije od 2008. godine.

DNS-OARC (Centar za DNS operacije, analize i istraživanja) čiji je RNIDS član od 2018, jeste organizacija koja okuplja ključne internet operatere, izvršioce i istraživače kako bi koordinisali odgovore na napade i druge probleme, delili informacije o funkcionisanju i performansama DNS-a (sistema naziva domena).