You are here

RNIDS i Netnod zajedno unapređuju usluge DNS servisa u Srbiji

06. 08. 2012.

Beograd/Štokholm, 6. avgust 2012.

RNIDS, srpski nacionalni registar, i švedski Netnod, organizacija koja se bavi Internet infrastrukturom i servisima, dogovorili su su o strateškom partnerstvu koje će omogućiti dalje unapređenje usluga koje RNIDS pruža za oba srpska domena najvišeg nivoa, .rs i .срб. Mogućnost korišćenja globalne Internet infrastrukture kojom Netnod raspolaže dodatno će povećati sigurnost i dostupnost RNIDS-ovog sistema za pružanje DNS usluga.

Mogućnost upotrebe više od 40 Netnod-ovih lokacija širom sveta stvara osnovu za smanjenje potencijalnih rizika za DNS zone kojima upravlja RNIDS, omogućavajući, na primer, brz odgovor u slučaju zlonamernih aktivnosti. Takođe, RNIDS će upotrebom Netnod-ovih servisa značajno povećati svoje kapacitete.

“Odabrali smo Netnod zbog njihove izuzetne tehničke osposobljenosti i potpuno smo uvereni u njihovu stručnost i sposobnost da ispune visoke zahteve u cilju pružanja usluge najvišeg kvaliteta za sve DNS zone koje su u nadležnosti RNIDS-a. Takođe, Netnod i RNIDS su nedobitne, nezavisne i neutralne organizacije koje pružaju infrastrukturne usluge i dele iste strateške pozicije i stavove. Zbog svega toga, ovo partnerstvo se idealno uklapa u težnje RNIDS-a ka postizanju visoke pouzdanosti pružanja usluga.” rekao je Branislav Anđelić v.d. direktora RNIDS-a.

“Netnod je srećan što će stavljanjem na raspolaganje svoje globalne enikast infrastrukture za servisiranje svih DNS zona u nadležnosti RNIDS-a omogućiti bolju uslugu svim Internet korisnicima u Srbiji i širom sveta. Naravno, mi smo veoma ponosni da smo nakon pružanja podrške velikom broju evropskih nacionalnih registara, odabrani i od strane RNIDS-a kao njihov strateški partner.” rekao je Kurt Erik Lindqvist, CEO Netnod-a.

O RNIDS-u

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) je stručna, nevladina i neprofitna Fondacija, osnovana 8. jula 2006. radi upravljanja nacionalnim internet domenima Republike Srbije. Saglasno odlukama ICANN-a, međunarodne organizacije odgovorne za rukovođenje globalnom strukturom Interneta, RNIDS .rs domenom upravlja od 11. septembra 2007. godine, a .срб domenom od 21. aprila 2011. RNIDS ih registruje, čineći ih vidljivim na Internetu, i obezbeđuje da kritični delovi infrastrukture za nacionalne internet domene budu dostupni 99,999% vremena. Osim toga, RNIDS aktivno radi na razvoju nacionalnog dela Interneta, povećanju lokalnih internet sadržaja i promovisanju Interneta kao javnog dobra.

Veb adresa: www.rnids.rs
Kontakt: Branislav Anđelić, v.d. direktora RNIDS-a, Branislav.Andjelic[at]rnids.rs, +381 (11) 7281-281

O Netnod-u

Netnod je nedobitna, neutralna  i nezavisna organizacija za Internet infrastrukturu, bazirana u Švedskoj i u vlasništvu je TU fondacije. Netnod pruža DNS enikast i unikast usluge registrima internet domena najvišeg nivoa širom sveta, kroz veoma poštovan i robustan proizvod DNSNODE. Netnod je takođe, ponosni operator i.root-servers.net, jednog od trinaest logičkih rut servera u svetu, koji predstavljaju osnovu infrastrukture na kojoj Internet funkcioniše. Ta usluga je javni servis za celokupnu Internet zajednicu i deo je Netnod-ovog cilja da radi za “Dobrobit Interneta”. Konačno, Netnod upravlja i sa šest Internet čvorova u pet gradova u Švedskoj, na kojima Internet provajderi razmenjuju saobraćaj. Netnod IX ima jedan od najvećih protoka podataka u Evropi i u potpunosti je implementiran i IPv6 protokol.

Veb adresa: www.netnod.se
Kontakt: Kurt-Erik Lindqvist, CEO, Netnod, kurtis[at]netnod.se, +46 8 56286000