You are here

RNIDS omogućio pouzdanu zaštitu internet domena

18. 01. 2017.

RegistryLock.

Jedan od ozbiljnih savremenih oblika sajber kriminala je preuzmanje kontrole ili menjanje podataka o registrovanom domenu, što izaziva nedostupnost internet servisa ili preusmeravanje korisnika ka servisima koje kontroliše napadač. RNIDS je, u ovom trenutku, jedini registar internet domena najvišeg nivoa koji korisnicima nacionalnih domena .RS i .СРБ nudi tri nivoa zaštite naziva domena: Siguran režim (Secure Mode), Zaključavanje na strani klijenta (Client Side Lock) i Zaključavanje na strani registra (Registry Lock).

Sve ove opcije su implementirane u novi sistem za registraciju naziva domena RSreg 2.0 i od 1. januara 2017. su dostupne registrantima preko ovlašćenih registara RNIDS-a. Primenjena sigurnosna rešenja onemogućavaju zloupotrebe sajber kriminalaca zaključavanjem kritičnih operacija nad zaštićenim nazivima domena. Inače, posledice ovakvih sajber napada po komapanije mogu da budu veoma ozbiljne – od gubitka reputacije i poverenja korisnika, do finansijskih ili gubitaka poverljivih poslovnih podataka.

Registranti zainteresovani za ovakav vid zaštite naziva svog internet domena, a samim tim i svog internet identiteta, treba da se obrate svom ovlašćenom registru, a lista svih njih je dostupna na adresi domen.rs/registri. Detaljna uputstva i procedure za iniciranje i primenu sva tri nivoa zaštite domena nalaze se na adresi domen.rs/kako-da-zastitite-svoj-internet-domen.