You are here

RNIDS u Šapcu: održana besplatna edukacija za male biznise ,,Na klik do kupca!"

25. 10. 2018.

Edukacija "Na klik do kupca" - ŠabacFondacija ,,Registar nacionalnog internet domena" (RNIDS) u saradnji sa lokalnim partnerom Zoranom Jovanovićem, vlasnikom agencije „Kato marketing i konsalting“, organizovala je u Šapcu jednodnevni besplatni skup ,,Na klik do kupca!" 24. oktobra 2018. Cilj skupa je bila edukacija privrednika iz Šapca i okoline na temu korišćenja Interneta u poslovne svrhe.

Preko 70 prisutnih posetilaca imalo je priliku da kroz primere iz prakse i praktične savete saznaju više o tome šta digitalna transformacija predstavlja za preduzeća, o značaju .RS domena za kvalitetan poslovni nastup na Internetu, o kreiranju sajtova i o čemu sve treba pritom voditi računa, kao i o zakonskoj regulativi koja se odnosi na poslovanje na Interentu.

Ivana Ćirković, konsultant iz oblasti digitalnog marketinga i PR-a i sertifikovani trener Digital Communication Network organizacije, govorila je o koristima digitalne transformacije za firme i značaju edukacije svih njihovih zaposlenih. Ona je navela primere dobre prakse međunarodnih i domaćih firmi.

Predrag Milićević, rukovodilac Sektora marketinga i komunikacija u RNIDS-u, istakao je da, po istraživanju koje je rađeno krajem 2017, čak 72% korisnika Interneta u Srbiji ima veće poverenje u sajtove koji su na .RS domenu. On je govorio i o važnosti registracije domena firme na pravno, a ne na fizičko lice, kao i o potecijalnim problemima koji na ovaj način mogu da se izbegnu.

Dragan Varagić, onlajn strateg i konsultant iz oblasti poslovne primene Interneta, govorio je o značaju sajtova za poslovanje preduzeća bez obzira na njegovu veličinu. Sa tim u vezi, naglasio je da čak 95% svih kompanija u svetu nema potrebe za skupim veb sajtovima i da bi većinu budžeta namenjenog za onlajn prisustvo trebalo usmeriti na promociju sajtova.

Žarko Ptiček, član Statutarne komisije RNIDS-a i konsultant u oblasti primene IT prava, upoznao je prisutne sa zakonima koji se odnose na internet prodaju i pružanje usluga putem Interneta, kao i sa obavezama i odgovornostima trgovaca na Internetu.

Prisutne su pozdravile i Jelena Topalović Petrović, pomoćnica gradonačelnika grada Šapca, kao i Jelena Podgorac Jovanović, direktorka „Biblioteke šabačke“. Ispred lokalne interent zajednice, na kraju skupa, posetioce je pozdravio Zoran Jovanović, koji je održao kraće predavanje o besplatnim alatima koje svako može da koristi za unapređenje svog prisustva na Internetu. Ti alati omogućavaju širok dijapazon aktivnosti, od besplatnog kreiranja sajtova, preko analize ključnih reči u pretragama na Internetu, do praćenja analitike sopstvenog sajta.

Ovaj događaj bio je još jedan u nizu koje Fondacija RNIDS organizuje širom Srbije, u saradnji sa lokalnim partnerima.