You are here

Šesta konferencija Intelektualna svojina i internet 14. juna

02. 06. 2022.

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu organizuju šesti put konferenciju Intelektualna svojina i internet. Konferencija će se održati 14. juna u Konferencijskoj sali Pravnog fakulteta, sa početkom u 10 časova. Zbog ograničenog broja mesta, neophodna je registracija posetilaca ukoliko događaj žele da prate na licu mesta putem sledećeg linka.

Konferenciju je moguće pratiti u uživo na internetu na Jutjub kanalu RNIDS-a, a registracija posetilaca koji žele da prate onlajn nije potrebna.

Tokom konferencije biće predstavljeno novo izdanje zbornika „Intelektualna svojina i internet“, čiji je izdavač Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, uz finansijsku podršku RNIDS-a.

Uvodno izlaganje daće dr Eleonora Rozati (Eleonora Rosati), profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Stokholmu i direktorka Instituta za pravo intelektualne svojine i tržišta, koja prvi put dolazi u Srbiju. Ona će govoriti na temu „Ograničenja autorskog prava na internetu iz ugla EU“. Doktorka Rozati je priznati stručnjak za pitanja korišćenja intelektualnih dobara na internetu, a naročito se bavi autorskim pravom EU. Autorka je brojnih knjiga i naučnih članaka, kao i aktivna blogerka na najpopularnijem i najcitiranijem blogu za pravo intelektualne svojine - IPKat. Obrazovala se na Univerzitetu u Firenci, Univerzitetu Kembridž i na Evropskom univerzitetskom institutu.

Prva deo konferencije biće posvećen autorskom pravu, a teme o kojima će se govoriti su autorskopravni pogled na korišćenje formata GIF, odgovornost internet posrednika prema Direktivi 2019/790, kao i „lociranje“ striminga u autorskom pravu.

U drugom delu konferencije biće reči o odnosu sudskog i alternativnog načina rešavanja sporova povodom naziva internet domena, pravnim posledicama korišćenja žigom zaštićenih oznaka u virtuelnoj realnosti, pravu žiga i nezamenjivim tokenima (NFT), kao i zaključenju ugovora o prodaji korišćenjem aukcijskih veb-sajtova.

Kompletan program sa satnicom konferencije može se preuzeti ispod teksta.