You are here

Srpski forum o upravljanju internetom održan u Beogradu

27. 05. 2022.

Srpski forum o upravljanju internetom (IGF Srbija) održan je 26. maja u Domu omladine u Beogradu. Dobrodošlicu Srbiji u nacionalne inicijative o upravljanju internetom (NRI), koje se odvijaju pod globalnom kapom Foruma o upravljanju internetom Ujedinjenih nacija, poželeo je Chengetai Masango, koji se nalazi na čelu Sekretarijata Foruma. On je istakao značaj rada lokalnih zainteresovanih strana u globalnim procesima i napomenuo da upravljanje internetom „počinje kod kuće“.

Dejan Đukić, direktor Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), rekao je tokom otvaranja foruma da je davna prošlost razmišljati da se samo IT inženjeri bave internetom, jer danas procesi vezani za internet podrazumevaju angažovanje velikog broja zainteresovanih strana, ali i otvoren i stalan dijalog. Milan Dobrijević, državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, istakao je značaj otvorene komunikacije i danas naročito potrebnog dijaloga o budućnosti interneta, posebno u kontekstu globalnih prilika u kojima postoje težnje da se internet kontroliše i centralizuje.

Publika okupljena u Domu omladine Beograda i onlajn imala je prilike da prati dve plenarne diskusije, kao i još četiri panel diskusije koje su se odvijale paralelno na dve scene. Teme o kojima se razgovaralo ticale su se digitalizacije i digitalnih politika – njihovih nacionalnih, regionalnih i lokalnih aspekata, digitalnog suvereniteta – nastojanja, ali i mogućnosti da uopšte bude postignut - a razmatrane su aktivnosti u Evropskoj uniji i više drugih država sveta. Reči je bilo o digitalnoj pismenosti i važnosti edukacije o upotrebi interneta u kontekstu narastajuće digitalizacije, a razgovaralo se i o sajber bezbednosti, prilikama u zemlji na ovom polju i svesti građana o pretnjama i načinima zaštite u sajber prostoru. Razmatranje vrednosti podataka u digitalnom svetu i mogućnost njihove upotrebe za javno dobro bila je tema jedne diskusije, dok je poseban panel posvećen poslovanju u okolnostima digitalizacije, ali i pandemije i međunarodnih kriza.

Realizaciju ovogodišnjeg IGF Srbija omogućili su Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, fondacija Diplo, Internet društvo Srbije i kompanija Gransi, uz podršku fondacije Share, Kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti, ICANN-a (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve), RIPE-a (Koordinacioni centar Foruma evropskih IP mreža), Fondacije za otvoreno društvo i kompanije Donuts Inc.

Zaključci i poruke sa diskusija ovogodišnjeg IGF Srbija biće objavljeni na sajtu igf.rs, a snimak je dostupan na Jutjub kanalu RNIDS-a.

 

Foto: Bojan Marojević