You are here

Stabilnost i rast u 2020. godini – objavljen RNIDS-ov Godišnji izveštaj

27. 05. 2021.

I u godini pandemije Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) očuvala je besprekoran rad svih svojih servisa i zabeležila najviši rast novoregistrovanih naziva domena u poslednjih pet godina. Uprkos izazovima koje je donela pandemija, drugačijem režimu rada, RNIDS je poslovao po planu i okončao više važnih projekata. Ključni parametri, DNS i servisi RNIDS-a, funkcionisali su sa 100% raspoloživosti, a događaji u organizaciji RNIDS-a odvijali su se onlajn. Registrantima naziva .rs/.срб domena omogućena je upotreba izuzetno važne usluge –  DNSSEC digitalnog potpisivanja naziva domena, a vreme osvežavanja zonskih fajlova skraćeno je na 30 minuta.

Interesovanje za učešće i rad u Konferenciji suosnivača RNIDS-a je održano, pa je broj suosnivača ostao na približnom nivou u odnosu na 2019. godinu. „Iako je pandemija prekinula mnoge planove i rutine, kontinuitet je održan, bar u komunikaciji“,  rekao je predsednik Konferencije suosnivača, Vladimir Aleksić osvrćući se na činjenicu da je u 2020. godini bilo moguće organizovati samo jednu sednicu Konferencije uživo.

„Sva komunikacija preselila se onlajn, i posao, i nabavka, i zabava. Internet je ostao jedini prozor u svet i veza između svih nas“,  zaključio je Ivan Minić, predsednik Upravnog odbora RNIDS-a i istakao da je uloga interneta u životima svih ljudi postala tokom 2020. godine mnogo značajnija nego što je bila. Fondacija RNIDS se vrlo brzo prilagodila novonastalim okolnostima, a Upravni odbor je i tokom neobične 2020. godine održao svoj kontinuitet rada.

Direktor Fondacije RNIDS, Dejan Đukić, istakao je da je 2020. godinu obeležilo kako prilagođavanje poslovanja i poslovnih procesa uslovima pandemije u samom RNIDS-u, tako i prilagođavanje tržišta na novonastale okolnosti i povećana upotreba interneta u poslovanju o čemu svedoči porast udela novoregistrovanih naziva domena. „Domenska industrija jedna je od retkih koje kriza nije direktno pogodila“, navodi Đukić.

O aktivnostima i događajima koji su obeležili rad Fondacije RNIDS u protekloj godini možete se informisati u publikaciji na linku.

Preuzmite: RNIDS - godišnji izveštaj 2020.