You are here

Бесплатна радионица: Примена IPv6 у кабловским и мобилним мрежама

20. 11. 2017.

У среду, 22. новембра, од 14.00 до 17.45, РНИДС, у сарадњи са ISOC-ом, организује бесплатну радионицу на тему „Примена IPv6 у кабловским и мобилним мрежама“, на којој су предавачи Jordi Palet Martínez из Шпаније и Јан Жорж из Словеније. Радионица ће бити одржана у просторијама Удружења "Милутин Миланковић", Поп-Лукина 1б, Београд.
 
У првом делу радионице биће речи о основама IPv6 и транзиције са IPv4, са аспеката оператора мрежа, пружалаца интернет услуга, академских и државних институција. Други део радионице биће на нешто напреднијем техничком ниво и посвећен је увођењу IPv6 и IPv6-only мрежа (укључујући IPv4-as-a-service за кориснике). Биће продискутовано 12 стандардних корака у процесу увођења IPv6, као и различити сценарији омогућавања коришћења IPv4 оним кориснима којима је и даље потребан.
 
Није неопходно, али је пожељно да учесници понесу своје преносне рачунаре. У сали ће бити обезбеђен бежични Интернет и прикључци за струју. Радни језик радионице је енглески.
 
Број места за учешће ограничен је на 35, те молимо све заинтересоване да најкасније до уторка, 21. новембра у 15.00, попуне следећи пријавни формулар: https://goo.gl/forms/rCoWrZ8fru75LhHz1

Због ограниченог броја места и кратког временског рока, предност при селекцији имаће оператори мрежа, пружаоци интернет услуга, академске и државне институције којима је ова радионица намењена. Пријављене који су обезбедили место на радионици обавестићемо о томе у уторак, 21. новембра до 17.00.

Агенда радионице

14.00 Регистрација учесника
14.30 Основе IPv6 и транзиције са IPv4
15.30 Пауза за освежење и послужење
16.00 – 17.45 Увођење IPv6 и IPv6-only мрежа
 

Биографије предавача

Jordi Palet Martínez 
labs.ripe.net/Members/jordipaletm

Последњих 17 година ради као CEO/CTO "IPv6 компаније", а највећи део своје каријере посветио је истраживању и развоју, стандардизацији, обукама и консултацијама у области IPv6. Радио је са корисницима IPv6 у 110 земаља, аутор је неколико RFC-ова и књига везаних за IPv6, а допринео је креирању програма обуке за IPv6 у регионалним интернет регистрима широм света.
 
Јан Жорж
internetsociety.org/author/zorz

Активан у области умрежавања од 1992. Један од покретача  SiOL-а, једног од највећих интернет провајдера у Словенији. Последњих седам година ради као ИТ консултант специјализован за IPv6. Активан је у Интернет друштву и IETF-у. Оснивач је непрофитног Института "Go6", који пружа стручну подршку и промовише прелазак на IPv6 у Словенији и широм света. Аутор је документа RIPE-501 "Захтеви за IPv6 подршку у ИКТ опреми" (недавно замењен документом RIPE-554, чији је такође коаутор), који користе оператори и државне институције широм света при спровођењу јавних набавки.