You are here

Да ли видите управљање Интернетом?

25. 04. 2016.

У Београду је 22. априла, у Хотелу „Metropol Palace“, одржан други регионални догађај SEEDIG 2016 о управљању Интернетом у југоисточној Европи (South Eastern European Dialogue on Internet Governance). Домаћин овог догађаја била је Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС), док су локални институционални партнери били Министарство трговине, туризма и телекомуникација, као и Дирекција за електронску управу при Министарству државне управе и локалне самоуправе. Скуп је одржан уз подршку бројних међународних институција (Савет Европе, Европска комисија, IGF, IGFSA, ICANN, ISOC, RIPE, EuroDIG), а подржале су га стране и домаће Интернет компаније (Afilias, Serbian OpenExchange, SBB i Stanco).

У организацији догађаја учествовало је преко 50 интернет експерата из региона југоисточне Европе, који су били окупљени око иницијативе о дијалогу о специфичностима региона југоисточне Европе у управљању Интернетом. SEEDIG је ове године одржан по други пут (SEEDIG 2015 је одржан у Софији), и ова иницијатива представља део IGF-a (Internet Governance Forum), који су успоставиле Уједињене нације као модел за глобални дијалог свих актера на пољу управљања Интернетом. SEEDIG такође представља део EuroDIG-а, који представља IGF иницијативу о дијалогу о управљању Интернетом на нивоу Европе.

Скуп је носио назив „Да ли видимо управљање Интернетом?“ (Can we SEE Internet Governance?), а програм је био подељен у четири целине, које су покривале најзначајније теме у области управљања Интернетом. Међутим, иако је свака целина имала своје госте на сцени, они су чинили само увод у богате дискусије са публиком, како са онима у сали, тако и са онима који су пратили догађај путем Интернета. Присутних је било око 120 из земаља региона (Србија, Румунија, Македонија, Хрватска, Словенија, Босна и Херцегодина, Бугарска, Албанија, Молдавија...), али и из земаља у широј регији (Јерменија, Грузија, Украјина, Русија...).

Први панел бавио се управљањем Интернетом у региону, тежећи да одговори на питање ко управља Интернетом у нашем региону. Говорници су били Андреа Бекали (ICANN), Крис Букриџ (RIPE NCC), Фредерик Донк (OSPC) и Маркус Кумер (IGFSA). Након што су панелисти представили искуства у раду својих организација које се баве управљањем Интернетом, ова сесија је попримила жив дијалог са публиком како би се дефинисала најбоља пракса у региону. На крају сесије, као што је уобичајено на оваквим скуповима, представљене су кључне поруке које обухватају све проблеме, изнета виђења и прави примери о томе како би требало управљати Интернетом у нашем региону.

Други панел се бавио темама дигитална подељеност (енг. digital divide) и дигитална писменост у региону. Панелисти сесије били су Валентин Негоица, (APDETIC, Румунија), Меган Ричардс, (Европска комисија), Војислав Родић, (РНИДС, Србија) и Јан Жорж, (ISOC, Словенија). Након представљања пројеката Европске уније на овом пољу, а које могу да користе све земље из региона, развила се жива дискусија која је обухватала теме дигиталне писмености, различите брзине Интернета у земљама региона, прикључење корисника на Интернет у руралним пределима, па све до техничких тема попут IPv6 и IDN.

Трећи панел је био један од најпосећенијих, а бавио се данас популарном темом у свету али и у Србији – информационом безбедношћу. Гости на панелу били су Аксел Павлик (RIPE NCC), Дезире Милошевић (Afilias) и Милан Секулоски (DCAF). Панел је веома брзо по почетку прерастао у живу дискусију, са бројним питањима из ове области.

Четврти панел се бавио темом људских права на Интернету. Прво су одржане две одличне презентације Патрик Пенинкс (Савет Европе) и Невена Ружић (Служба Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Србија), а затим је публика подељена у неколико група да би се кроз разговоре у тим групама дошло до дефиниција која су људска права на Интернету у нашој регији значајна и евентуално угрожена.

Поред ових панела, у неколико одвојених мањих сесија, представљени су најзначајнији пројекти у области управљања Интернетом у региону (www.seedig.net/seedig-2016-short-talks/)

На крају програма, Волф Лудвиг (EuroDIG) и Ченгетаи Масанго (IGF) су на својеврстан начин похвалили рад Извршног одбора SEEDIG-а на организацији догађаја и изразили подршку даљем раду ове иницијативе.

Непосредно пред догађај, Извршни одбор SEEDIG-а је представио резултате испитивања које је обављено са испитаницима у региону (www.seedig.net/seedig-survey/), а које представља изузетан пресек стања на Интернету у нашем региону.