You are here

Интервју са Винтом Серфом, пиониром интернета

17. 11. 2021.

Мали је број познавалаца информационих технологија којима име Винт Серф (Vinton Cerf) не звучи познато. Неко ће га назвати пиониром или оцем интернета, неко интернет еванђелистом компаније Гугл, неко ће поменути анегдоту да је лик Архитекте из популарног филма Матрикс инспирисан управо Винтом… Други ће, пак, рећи да је најпознатији по томе што је заједно са Бобом Каном дизајнирао један од најважнијих интернет протокола - TCP (Transmission Control Protocol).

Фондација “Регистар националног интернет домена Србије” (РНИДС) имала је јединствену прилику да организује и забележи разговор са Винтом Серфом, у ком се присећа не само развоја протокола захваљујући којима постоји интернет какав знамо, већ разматра и са каквим се изазовима сусреће интернет данас.

Током разговора са Дезире (Жељком) Милошевић, председницом Управног одбора Интернет друштва Србије (ISOC Chapter Serbia), Винт је говорио о TCP протоколу који је са Бобом Каном дизајнирао 1973. године и о периоду развоја између 1973. до 1983. године у којој је званично „укључен“ интернет. Објаснио је како је функционисао ARPANET пројекат, инициран 1969. а који је требало да тестира теорију о технологији пакетног преноса; како је коришћена телефонска и сателитска комуникација при изградњи мреже и како је потоња омогућила повезивање са тачкама у Европи током осамдесетих година. Помињао је рад Тима Бернерс-Лија у CERN-у и хипертекст протокол, настанак светске комуникационе мреже, првог веб-прегледача „Мозаик“, „дот бум“ феномен – улагање капитала у све што има везе с интернетом.

Након отварања светске мреже највише га је изненадила огромна количина садржаја коју су људи стављали на веб, и то из жеље да поделе знање, јер није било материјалне сатисфакције. Потреба за индексирањем мноштва садржаја довела је до развоја претраживача као што је АлтаВиста, потом Гугл и други.

Објаснио је како су институције важне за управљање интернетом настале из потребе, почевши од ICANN-а, IETF-а, Интернет друштва и других. Пратећи хронологију развоја, свака је оснивана онда када је постојала потреба да се неки проблем реши или да се знању и ресурсима приступи на систематичан начин.

Говорећи о добу у ком живимо, рекао је да је интернет продро врло дубоко у свакодневни живот и да је потребно да функционише по правилима  која ће помоћи да се превазиђу потенцијалне опасности, али сачувају све предности које захваљујући интернету уживамо.

Интервју са Винтом Серфом „Винтов поглед на интернет данас“: