You are here

Како одржати континуитет и безбедност пословања

20. 10. 2020.

Како организације да одговоре на кризу са којом се глобално суочавамо, како да се изборе не само са сајбер, већ и другим претњама, припремом адекватних планова за континуитет пословања, биће разматрано током онлајн панела „Одговор бизниса на кризе: континуитет и безбедност“ који Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) организује 27. октобра. Панел се може пратити путем следећег линка, а пренос почиње у 12 часова.

Уводно излагање ће дати Денис Легезо, виши истраживач безбедности у Глобалном тиму за истраживање и анализу (GReAT) компаније Kaspersky, стручњак за истраживање таргетираних сајбер напада и обрнути инжењеринг при анализи малвер напада. Он ће говорити о глобалној безбедносној слици, нападима и сајбер претњама од почетка 2020. користећи истраживања стручњака ове компаније. Посебну пажњу посветиће анализама везаним за регион Југоисточне Европе, уз осврт и на ситуацију у Србији. Током дискусије која следи биће речи о искуствима везаним за нападе и одбрану у нашем сајбер простору током претходног периода, а о најчешћим претњама, али и препорукама заштите од активности сајбер криминалаца, на панелу ће говорити Виктор Варга, Unicom CERT и Жарко Кецић, РНИДС. Учесници овог блока говориће на енглеском језику.

Зашто је за предузећа битан business continuity план, како такав план направити и које све ризике треба узети у обзир, током уводног излагања у други панел, који почиње у 13 часова, објасниће Бранко Суботић, виши менаџер ITRA тима компаније Ernst & Young. Током панела биће речи о томе како су се, са или без планова за континуитет пословања, снашла предузећа и институције у неочекиваним околоностима. О томе како се рад Завода за интелектуалну својину трансформисао у условима пандемије и како је ова институција одржала континуитет у решавању предмета говориће Владимир Марић, директор Завода. Са каквим изазовима се сусреће фирма чија делатност имплицира размену великог броја докумената и успостављање великог броја контаката са клијентима и на који начин се адаптирала на пословање у актуелним околностима објасниће Бојана Дедић из компаније Moore Stephens.

.

Онлајн панелом „Одговор бизниса на кризе: континуитет и безбедност“ РНИДС наставља традицију организације догађаја у октобру којима се обележава Европски месец сајбер безбедности, установљен на иницијативу ENISA (Агенција ЕУ за безбедност мрежа и података) са циљем да се подигне свест о сајбер безбедности међу становништвом и у привреди.