You are here

Одржана конференција "Интелектуална својина и Интернет 2018"

12. 06. 2018.

Правни факултет Универзитета у Београду и Фондација Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) по четврти пут организовали су конференцију „Интелектуална својина и Интернет“. Конференција је одржана 11. јуна 2018. а ове године било је речи о бројним актуелним темама у области ауторског права, назива интернет домена, онлајн садржаја и нових технологија.

„Сви смо постали зависници од Интернета и њиме се користимо све необазривије. Због тога је заштита субјективних права у вези са употребом интелектуалних добара на Интернету, област која заслужује посебну пажњу“, рекао је в.д. декана Правног факултета проф. др Владан Петров.

Председник УО РНИДС-а Војислав Родић, истакао је да је 2018. година веома значајна за РНИДС. „Обележавамо десет година од почетка рада .rs домена а недавно је регистрован и стохиљадити .rs домен. Ово нас подсећа на то колико активности обављамо на Интернету, а све то намеће потребу нових правила која нас штите у међусобним интеракцијама у виртуелном свету“, додао је он.

Називи интернет домена су  важни за савремено пословање, али пракса показује да су веома често предмет спорења две стране. Редовни професор Правног факултета и председник Комисије за решавање спорова поводом регистрације назива националних интернет домена проф. др Душан Поповић, говорио је о новом систему суспензије назива домена (Uniform rapid suspension system - URS), који је успоставила Интернет корпорација за додељене називе и бројеве (ICANN), ради брзог решавања спорова о регистрацији домена.

„Носиоци жигова нису у великој мери прихватили нови начин решавања спорова (URS), те се и даље у значајно већем броју опредељују за стари систем. URS би требало да убрза процес али доноси бројна питања која у пракси још увек нису решена“, објаснио је Поповић. „Поступак решавања ових спорова би се у великој мери убрзао и појефтинио уз примену вештачке интелигенције и осталих специјализованих програма“, објаснио је доцент Правног факултета и потпредседник Комисије за решавање спорова поводом регистрације назива националних интернет домена доц. др Марко Јовановић, приликом представљања свог рада.

Сарадник у настави Правног факултета Универзитета у Београду, Новак Вујичић анализирао је све учесталију праксу у судовима држава ЕУ да налажу интернет операторима блокирање одређених сајтова због повреде ауторског права. Он је истакао да би спровођење  мера блокирања приступа сајтовима могло представљати превелико оптерећење за пословање интернет оператора, како финансијско, тако и организационо, уколико би број судских одлука којима се одређује мера блокирања значајно порастао у наредном периоду.

На конференцији су анализиране и могућности примене blockchain технологије у ауторском праву. „Blockchain би могао да буде коришћен за евидентирање сваке радње искоришћавања ауторског дела, а након тога и за једноставнију расподелу накнаде од корисника ка аутору“, рекао је адвокат Драган Милић и додао да би овим био смањен број повреда ауторског права. Све учесталију примену ове технологије, илуструје и вест да ће ускоро посредством blockchain-a бити организована прва аукција једне слике Ендија Ворхола.

Адвокат партнер, ОАД "Моравчевић, Војновић и партнери" др Андреа Радоњанин, говорила је о све обимнијој трговини кривотвореном робом путем Интернета. „Нелегални трговци оглашавају и нуде робу путем Интернета и пошто немају трошкове увоза нити остале трошкове које прати редован начин пословања, продају робу испод тржишне цене. Веома је тешко пратити и борити се против таквог нелегалног пословања“, каже Радоњанин. Она је додала да је покретање поступка инспекцијског надзора и интензивније ангажовање државних органа кључно у овом процесу.  

На скупу је било речи и о дигитализацији културне баштине, а посебно о ауторскоправним проблемима у вези са дигитализацијом тзв. дела сирочади, тј. ауторских дела чији аутор није познат или га није могуће лоцирати. Указано је на потребу да се домаћи Закон о ауторском праву с тим у вези што пре усагласи са Директивом ЕУ о „делима сирочади“. Радови представљени на конференцији, објављени су у зборнику у издању Правног факултета.